knjizara.com
En Veronika

Herbert Džordž Vels (autor)

En Veronika
849 din
Stara cena: 999 din
U korpu

Moderna ljubavna priča.

Roman o „novoj ženi“ koji je izazvao senzaciju i kontroverzu.

Bila sam poput lutke koja radi ono što joj se kaže – to jest kako joj vuku konce. Želim da budem svoja osoba i da sama vučem svoje konce. Radije bih se suočila s nevoljama i nedaćama nego da se drugi staraju o meni. Želim da budem to što jesam.

Herbert Dž. Vels poznat je širokoj publici kao „otac naučne fantastike“ zbog romana Vremenska mašina i Rat svetova, ali je bio i hroničar društva, glasnik revolucije i promene, a njegovi nazori predstavljali su ohrabrenje za inicijative ženskog oslobađanja tokom XX veka.

Roman En Veronika op

isuje upornost mlade žene da se ostvari kao osoba, da ima pravo i slobodu da voli i živi u skladu sa sopstvenim izborima. Zbog svojih progresivnih shvatanja, ona se sukobljava s ocem, odlazi od kuće, pozajmljuje novac od starijeg muškarca kako bi samostalno živela. To će je dovesti u kompromitujuću situaciju, pa će se čak naći i u zatvoru kao pripadnica pokreta sifražetkinja. Boreći se protiv konvencija svoga vremena, En Veronika doživljava seksualno osvešćenje i osvaja nezavisnost.

Zbog Velsovog poimanja ženske seksualnosti i njenog buntovništva, roman je po objavljivanju 1909. godine izazvao senzaciju, u štampi je bio oštro kritikovan a u bibliotekama zabranjivan.

„Podnaslovom Jedna moderna ljubavna priča Velsov roman deklariše se kao romantična povest junakinjinog emotivnog sazrevanja, ali i kao uzbudljiva parabola o ženskoj emancipaciji.“
– Vladislava Gordić Petković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 232 str.; 978-86-521-4562-1;