knjizara.com
Elijevo obećanje

Ronald Balson H. (autor)

Elijevo obećanje
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Elijevo obećanje je vešto napisan istorijski roman čija se radnja proteže kroz tri različite dekade: u Poljskoj za vreme nacističke okupacije, u Američkoj zoni u posleratnoj Nemačkoj i u Sjedinjenim Državama za vreme rata u Vijetnamu. Ronald H. Balson istražuje uticaj rata na ljudske živote, probleme preživelih i neprolaznu snagu porodični veza.
Godina 1939: Eli Rozen sa suprugom Ester i sinom živi u poljskom gradu Lublinu, gde njegova porodica poseduje ciglanu. Nacisti Eliju oduzimaju ciglanu, a njen novi vlasnik postaje neprincipijelni kolaboracionista Maksimilijan Poleski. Poleski je obećao porodici Rozen bezbednost ukoliko Eli nastavi da upravlja ciglanom. Hoće li Polesk

i održati reč ili će se sve završiti izdajom i tragedijom?
Godina 1946: Eli se sa sinom nalazi u savezničkom logoru za raseljena lica u Nemačkoj i nada se da će dobiti američku vizu. Njegova žena je nestala tokom rata. Jedan crnoberzijanac prodaje ilegalne vize u okolnim logorima; da li on zna šta se dogodilo Elijevoj ženi?
Godina 1965: Eli je iznajmio sobu u Olbani parku, u Čikagu. Nalazi se na tajnom zadatku. Strpljivo, promućurno i usredsređeno kreće se po nepoznatom terenu i bavi opasnim političkim zakulisnim radnjama u potrazi za istinom.
* * *
„Dobitnik Nacionalne jevrejske nagrade, pisac Ron Balson, vraća se trijumfalno s Elijevim obećanjem, opčinjavajućom sagom o holokaustu i posledicama koje se protežu kroz decenije i preko kontinenata. Čitaoci neće moći da ispuste ovu knjigu iz ruku, napeto će okretati strane u želji da saznaju sudbinu porodice Rozen. Balsonovo temeljno istorijsko istraživanje, živopisna proza i neza-boravni likovi dodatno učvršćuju njegovo mesto među uvaženim piscima istorijske proze.“ Pam Dženof, književnica

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 472 str.; 978-86-6457-353-5;