Elementi mašinskih konstrukcija

sa rešenim primerima

Spasoje Drapić (autor)

Elementi mašinskih konstrukcija

1870 din

U korpu

Osnovni cilj knjige je da se na jednom mestu daju temeljna znanja iz oblasti elemenata mašinskih sistema i pomoć korisnicima pri rešavanju praktičnih zadataka u procesu projektovanja i konstruisanja.
Obrađene su komponente mašinski konstrukcija i mašinski sistema od opšteg značaja: konstrukcioni oblici, radne karakteristike, oblast primene i proračun čvrstoće i krutosti odnosno nosivosti i veka i geometrijske i kinematičke veličine, materijal za izradu i dr.
Na ovaj način stvorena je podloga za konstruisanje, komponovanje i modeliranje složenih struktura modula mašina i mašinskih sistema.


Knjiga sadrži 20 poglavlja a to su: Uvod standardi, tolerancije; Osnovi proračuna elemenata mašinskih konstrukcija; Zakovani spojevi; Zavareni spojevi; Lemljeni spojevi; Lepljeni spojevi; Navojni spojevi; Veze sa glavčinama; Opruge; Osovine i vratila; Klizna ležišta; Kotrljajni ležaji; Spojnice i kočnice; Frikcioni prenosnici; Zupčani prenosnici; Planetarni prenosnici; Lančani parovi; Kaišni i remeni parovi; Prenos užetom i podizanje tereta, Cevni vodovi, Armatura, sudovi.Materija u knjizi, uskladjena je sa savremenim pristupima u vodećoj našoj i široj literaturi iz ove oblasti i standardima ISO-DIN, kao i onim standardima JUS koji su u celini u saglasnosti sa ISO standardima.
Izvodi iz recenzije:
"Sadržaj knjige je u celini u saglasnosti sa najnovijim saznanjima u ovoj oblasti. Svako od poglavlja obrađeno je potpuno i temeljno, na visokom stručnom nivou, sa podacima neophodnim u procesu projektovanja, konstruisanja i eksploatacije mašinskih sistema. Rešeni primeri na kraju svakog poglavlja na dobar način potvrdjuju celishodnost navedene temeljne obrade materije sa odgovarajućim proračunima, slikama i tabelama.
Ovako koncipirana knjiga može zadovoljiti potrebe mašinskih inženjera i tehničara,nastavnika mašinstva i studenata viših tehničkih mašinskih škola i fakulteta, jer pored stručne, knjiga ima i didaktičku vrednost."
"U knjizi je zadovoljen jedan od osnovnih ciljeva, a to je osposobljavanje korisnika knjige za praktično rešavanje zadataka. Ističem izvanredno odabrane rešene primere posle svakog poglavlja, koji će pomoći ne samo studentima već i tehničarima i inženjerima u svakodnevnom radu.Posebnu pažnju autor je posvetio nauci o merama i novitetima na tom polju koji zadiru u oblast mašinstva, tako da ovu knjigu slobodno možemo porediti sa poznatim priručnicima kao što su "Kraut", "Deker" i drugi. "

Knjiga ima preko 350 crteža, 220 tabela i 60 rešenih primera.

Ovo je prvo izdanje knjige, recenzirano od strane pet recnzenata:
1. Prof Zoran Savić - Mašinski fakultet u Beogradu,
2. Dr Miroslav Radojević, dipl.inž. profesor Više Mašinske škole u Beogradu,
3. Mr Rajko Nestorović, dipl.maš.inž., profesor Više Mašinske škole u Beogradu,
4. Mr Milorad G. Teslić, dipl.maš.inž. patentni inženjer u Zavodu za intelektualnu svojinu,
5. Mr Maja Aleksić, dipl.maš.inž. samostalni savetnik u Zavodu za mere i dragocene metale.
Inače iza autora stoji napisano za 30 godina svoga rada, 30 dela i prodato milion primeraka njegovih knjiga.
Autor piše udžbenike za mašinsku, elektrotehničku i hemijsko-tehnološku školu.


Ostali naslovi iz oblasti: Mašinstvo

Izdavač: AGM knjiga doo; 2007; Tvrd povez; latinica; 17x24 cm; 596 str.; 978-86-86363-04-6;