knjizara.com
Džejms Diki
Džejms Diki

Džejms Diki (1923–1997) smatra se jednom od značajnijih figura američke književnosti sredine XX veka.

Do književnosti ga je vodio uzbudljiv životni put: već nakon prvog semestra, napustio je Poljoprivredni fakultet i pridružio se avijaciji 1942. Drugi svetski rat proveo je kao operater na radaru tokom noćnih letova. Po povratku iz rata, diplomirao je engleski i filozofiju. Neko vreme je predavao na različitim univerzitetima, a uporedo se bavio i marketingom za velike firme, poput Koka-Kole. Prvu zbirku pesama objavio je tek posle tridesete godine. Nakon toga, posvetio se isključivo predavanju i pisanju.

Široj čitalačkoj javnosti najpoznatiji je kao pesnik – objavio je više od dvadeset zbirki poezije, zbirka Buckdancer’s choise: Poems (1965) ovenčana je Nacionalnom književnom nagradom, a naredne godine Diki je proglašen za nacionalnog pesnika SAD – priznanje koje su nosila najznačajnija pesnička imena u Americi. Diki je za života napisao svega tri prozna dela, od kojih se Izbavljenje smatra najuspelijim.

autor Džejms Diki

1 naslova [prikazano 1-1]

Džejms Diki

Broširani povez, Blum izdavaštvo, 2019, ISBN: 978-86-6070-004-1, latinica
IZBAVLJENJE – Četiri prijatelja odlučuju da pobegnu od gradske vreve i gomile poslovnih obaveza kojima su svakodnevno okupirani. Odlaze u netaknutu ...
U korpu 799 din