knjizara.com
Državništvo modernog doba

Neven Cvetićanin (autor)

Državništvo modernog doba
880 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

U knjizi Državništvo modernog doba Neven Cvetićanin, na temelju plodnih teorijskih istraživanja, predstavlja upečatljive primere državništva modernog doba u rasponu od Rišeljea i Napoleona, preko Meterniha i Bizmarka, Gledstona i Dizraelija, Lojda Džordža i Čerčila, Atlija i Makmilana, Adenauera i Vilija Branta, Albina Hansona i Kisindžera, do Šarla de Gola.
Videći u ovim istorijskim ličnosti velike državnike modernog doba, Cvetićanin pažljivo ispituje istorijski, društveni i politički kontekst njihovog delovanja, kao i ona ostvarenja koja ih čine nesumnjivim primerom veštine državništva ostvarenog u svome vremenu.
Oblikujući njihove is

torijske i državničke portrete, Cvetićanin pokazuje različite strane njihove ličnosti i njihovog državničkog i istorijskog nasleđe.
Neven Cvetićanin u ovoj knjizi analizira i državnički domet Lenjina, Staljina ili Josipa Broza, pokazujući u ubedljivoj kritičkoj analizi zbog čega se oni ne mogu smatrati velikim državnicima.
Kao vrhunac državničkog umeća u modernom dobu Cvetićanin prepoznaje državničko ostvarenje Šarla de Gola koga uzima kao primer ostvarene velike sinteze različitih političkih i ideoloških elemenata kojima je ovaj državnik na temeljan način oblikovao francuski model društvene ravnoteže i države blagostanja.
Vrhunska analiza moderne politike, ubedljiva studija modernog državničkog umeća.
Zajedno sa nedavno objavljenom autorovom knjigom Politička mehanika i veština državništva, Državništvo modernog doba autor predstavlja veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena.
Knjiga kakva je neophodna svakom političkom akteru i svima onima koji hoće da razumeju moderne političke procese i događaje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Politička istorija , Političke doktrine , Politička teorija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Arhipelag; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 414 str.; 978-86-523-0201-7;