knjizara.com
Događaj

Ani Erno (autor)

Događaj
757 din
Stara cena: 891 din
U korpu

„Trudna sam. Užas.”
Zapisala je studentkinja u svoj dnevnik, u Ruanu, 1963. godine. Reći roditeljima je nemoguće, zadržatidete tek je nezamislivo. Vanbračna trudnoća za devojku iz radničke porodice poput njene, u malom gradukakav je njen rodni grad, predstavlja kraj: porodica će biti trajno obeležena sramotom, a ona sama ostaćebez mogućnosti da se dalje obrazuje i živi drugačije, bolje, što dalje od sopstvenog porekla. Rešenje jeabortus, ali on je u Francuskoj zabranjen.

Četrdeset g

odina kasnije, nekadašnja studentkinja iz Ruana, a sada književnica Ani Erno, deli svojeiskustvo sa svetom, pišući knjigu nesputane iskrenosti, pretvarajući sećanje, dnevničke zapise i zabeleškeu umetnost. Događaj je originalan, književno uverljiv prikaz posledica nehumanih zabrana, u ovomslučaju zakonske zabrane ženi da samostalno odluči o tome želi li da rodi. Ovaj roman je još jedan dokazda se primitivne konstrukcije uvek ruše i da u tom zemljotresu zatrpavaju mnoge živote. Ali se, nažalost,iznova i grade.

Događaj je dokument o jednom odrastanju pretvoren u književnost. Intimna, potresna priča jedne ženekoja postaje univerzalni umetnički simbol borbe i patnje svih potlačenih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Štrik Publishing House; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 95 str.; 978-86-89597-69-1;