knjizara.com
Dobrovoljac
jedan čovek, armija ilegale i tajna misija uništenja Aušvica

Džek Ferveder (autor)

Dobrovoljac
1019 din
Stara cena: 1199 din
U korpu

Da bi razotkrio sudbinu hiljada ljudi interniranih u misteriozni nacistički logor na granici Rajha, tridesetdevetogodišnji poljski borac pokreta otpora Vitold Pilecki dobrovoljno se javio za odvažnu misiju: preuzeće lažni identitet, smišljeno će dozvoliti da ga uhapse i otpreme u taj novi logor, a onda će izveštavati ilegalu o tome šta se dešava s njegovim sunarodnicima.

Taj logor zvao se Aušvic.

U naredne dve i po godine Pilecki je u Aušvicu oformio ilegalnu vojsku, koja je sabotirala pogone i uklanjala saradnike nacista, te prikupljao dokaze o jezivim zlostavljanjima i masovnim ubistvima. Da bi upozor

io Saveznike na nacističke planove za „konačno rešenje jevrejskog pitanja“ dok za to ne bude prekasno, organizovao je i bekstvo iz samog Aušvica, prkoseći smrti, da bi se posle krio u Poljskoj i bio jedan od istaknutih boraca u Varšavskom ustanku.

Odlukom posleratne poljske komunističke vlade Pilecki je potpuno izbrisan iz istorijskih zapisa i ostao je gotovo nepoznat svetu. Sada, zahvaljujući ekskluzivnom pristupu prethodno sakrivenim dnevnicima, svedočenjima srodnika i preživelih logoraša, te nedavno obelodanjenim dokumentima, Džek Ferveder nudi jednu nepokolebljivu sliku opstanka, osvete i izdaje u najmračnijem času ljudske istorije.

„Pretačući svedočenje Pileckog o gnusnim zločinima u snažnu prozu nezaustavljivog zamaha, Ferveder je stvorio izvanrednu biografiju jednog tajnog ratnog junaka i izuzetan doprinos istoriji Holokausta.“ Booklist

„Ovo je priča koja je odavno zaslužila da se verno ispripoveda, a njen pisac je u tome uspeo.“ Wall Street Journal

„Inspirativna, predivno ispričana priča.“ Kirkus Reviews

„Nesvakidašnje!“ The Times

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holokaust
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 414 str.; 978-86-521-3990-3;