knjizara.com
Dlanom o stopalo
prikazi džez izdanja i eseji o muzici

Miloš Petrović (autor)

Dlanom o stopalo
693 din
Stara cena: 770 din
U korpu

Miloš Petrović je diplomirao klavir na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je i magistrirao, a do prerane smrti, predavao je čembalo i kamernu muziku. Kao afirmisani čembalista izvodio je dela klasične umetnosti, ali i svoje sopstvene kompozicije za solo klavir i različite ansamble.
Kao strastveni zaljubljenik u džez, Petrović je pisao džez kritike koje su, posebno u poslednje vreme, bile veoma retke. Kada je svirao džez, to je bilo sa etno prizvukom u maniru džez fjužna. Bio je član više džez i klasičnih ansambala, a nastupao je širom Evrope. Komponovao je muz

iku inspirisanu tradicionalnom muzikom Balkana, i veliki projekat, na području etnodžeza, bila je „Istorija Vizantije“ na više CD-ova. Kao prozni pisac Petrović je objavio romane Žitije Mardarija monaha i Mihailo iz Peći, kao i zbirku priča Levant nad Levantom.
Za knjigu Dlanom o stopalo, čiji je naslov istovremeno i naslov jedne Petrovićeve kompozicije, čiju je pripremu autor pratio pre smrti, napisao je da se „može razumeti kao poetski, ali i racionalan sublimat ideja izloženih u tekstovima koji se nalaze u njoj“. Konstatujući da zaista čudi činjenica da je džez kritika zamrla u Srbiji, Petrović je u ovom delu podsetio da je „džez u Srbiji, na razne načine i pod različitim okolnostima, zakoračio još dvadesetih godina prošlog veka, a Beograd je postao grad u kojem se organizuju neki od najznačajnijih i najuglednijih džez festivala u svetu“.
Prva rubrika „Muzika koju svako ko drži do sebe mora imati u svojoj diskoteci“, sadrži prikaze diskova koji su se pojavili u raznim stilskim periodima džeza, od starijih do onih najaktuelnijih. Prema autorovom objašnjenju, u rubrici „Iz ugla muzičara“ pisao je o praktičnim savetima koji mogu pomoći i najmlađem muzičaru, i muzičaru koji se posle završenih studija našao pred izazovima pedagoške i koncertne karijere.
„Ovi prikazi, nadam se, svoju jasnoću i komunikativnost duguju i malom, strogo zadatom novinskom prostoru, u koji je teško, ali i zahvalno smestiti najvažnije premise odabranih tema“, zaključak je autora knjige koji nije doživeo da prisustvuje njenom predstavljanju javnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Džez
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 216 str.; 978-86-519-0538-7;