knjizara.com
Đorđe Stratimirović

Žarko Dimić (autor)

Đorđe Stratimirović
rasprodato

Knjiga se objavljuje povodom 170-godišnjice od proglašenja Srpske Vojvodine.
Među Srbima u južnoj Ugarskoj, najtipičniji predstavnik ideja Revolucije 1848. godine i ključna osoba u njihovom sprovođenju u okviru Srpskog narodnog pokreta bio je Đorđe Stratimirović. Tokom dve godine njegove vojne i političke karijere, kada je imao centralnu i često presudnu ulogu, postavljen je temelj srpske nacionalne politike u okviru Habzburške monarhije u drugoj polovini 19. veka, naročito u srpsko-mađarskim i srpsko-hrvatskim odnosima.
Stoga smo s

matrali da je korisno obaviti obimnija istraživanja na ovom području, koja bi na jedan objektivniji način, iz raznih uglova, osvetlila njegovu ulogu u tom prelomnom periodu za srpsku naciju u južnoj Ugarskoj.
Cilj je bio da se po prvi put na srpskom jeziku objavi rad koji će, na osnovu dosadašnjih i novih saznanja, primarnih i sekundarnih izvora, domaće i strane štampe, memoarskih spisa i naučne literature, koristeći kritički, hronološko-problemski pristup izabranoj temi, uz sintetizovani prikaz ključnih pitanja, celovito sagledati delatnost i svestrano političko i vojno angažovanje Đorđa Stratimirovića, naglašavajući njegovo zalaganje da se tokom Srpskog narodnog pokreta ojača pravno-politički položaj srpskog naroda i da se istraje u borbi za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.
Posebnu pažnju smo obratili na domaću i stranu periodiku, naročito na onu iz Kneževine Srbije (Srbske novine, Novine čitališta beogradskog), koja je pomno pratila zbivanja preko Save i Dunava, često apostrofirajući kontroverze oko ličnosti Đorđa Stratimirovića.
Mnogo od toga, bar kada se radi o Đorđu Stratimiroviću, do sada nije publikovano ili je samo fragmentirano i uzgred objavljeno. Naravno, moguće je da je ostalo još neistraženog materijala. Ipak, nadamo se da smo na svetlost dana izneli dovoljno pouzdanih činjenica koje su, u prigodnom obliku, višestruko osvetlile ovaj period nacionalne istorije, a naročito ulogu i značaj Đorđa Startimirovića u njima. – iz Predgovora
Dr Žarko Dimić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojvodina
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 568 str.; 978-86-515-1348-3;