knjizara.com
Dezorijentalna

Džavadi Negar (autor)

Dezorijentalna
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

„Roman koji nas u isti mah opčinjava i od kog nam se steže srce“
(Le Monde des livres)

Elena Ferante svrstava Dezorijentalnu među četrdeset najboljih dela autorki XX i XXI veka
(Bookshop.org)

Negar Džavadi, francusko-iranska autorka, pripada novoj generaciji pisaca, većinom nastanjenih u Evropi, koji stvaraju na jeziku svoje nove zemlje. Istražujući svoj identitet i osećaj pripadnosti, neminovno se vraćaju poreklu i korenima, domovini, napuštenoj i voljenoj, čiji značaj raste s udaljenošću ili s nemogućnošću povratka. Roman Negar Džavadi p

ripada Francuskoj po jeziku i mestu nastanka, a Iranu po stilu pripovedanja, po ljubavi prema prema domovini i porodici.
Junakinja romana Kimija, rođena u Teheranu, od svoje desete godine živi u izbeglištvu u Parizu. Tragajući za mestom koje bi mogla da nazove svojim, drži na odstojanju svoju porodicu, kulturu i domovinu, sve dok je u čekaonici jedne pariske klinike ne zgrabe džini, duhovi iz prošlosti, i ne počnu da pletu niti priče o tri generacije porodice Sadr: o baki rođenoj u haremu, ocu novinaru i političkom aktivisti, o Kimijinom odrastanju i muzici koja pruža utočište.
Dezorijentalna je pripovest o sećanju i identitetu koja će vas nasmejati, rasplakati i naterati da se zamislite; veliki roman o jučerašnjem Iranu i današnjoj Evropi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 333 str.; 978-86-519-2473-9;