knjizara.com
Dete istog besa

Viktor Radonjić (autor)

Dete istog besa
rasprodato

Dete istog besa prevashodno je roman koji tematizuje identitetsku rascepljenost. Viktor Radonjić je taj fundamentalni raskol prikazao kroz dve narativne ravni – u vremenu u kojem se roman odvija, a u kojem se obrela i nacija koja tim vremenom biva ustreljena, i u samom glavnom junaku. Društveno-političke okolnosti famoznih devedesetih u Jugoslaviji, koje daju scenografiju ovoj knjizi, uslovljavaju razvojni put mladića koji se bori sa dezintegracijom države u kojoj je rođen i odrastao, dezintegracijom svoje porodice i, paralelno sa ovim procesima, dezintegracijom svoje ličnosti.

D

ete istog besa počinje kao fikcionalna memoarska proza, prerasta u bildungs roman i završava se u jednom punokrvnom omažu trileru. I upravo ta žanrovska preobražavanja daju ovoj knjizi drugačiju perspektivu od one na koju smo navikli u obradi ove tematike iz bliske nam istorije.

Junak kojeg pratimo na stranicama ove knjige u konstantnim je tenzijama između svog karaktera i temperamenta: hipersenzitivan i emotivno atrofiran, nervno napet i bezdušno hladnokrvan, intelektualno isprovociran i mentalno utrnuo. I dok prve bombe na izmaku XX veka počinju da padaju po Srbiji, on dopušta iskonskom besu u sebi da presudi hoće li, ili ne, zaraditi sebi prefiks anti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 202 str.; 978-86-89203-34-9;