knjizara.com
Depeše iz duše - diplomate i pesnici u Rimu

Radovan Popović (autor)

Depeše iz duše - diplomate i pesnici u Rimu
rasprodato

U drevnom Rimu, deo svoje, često vrlo bogate diplomatske karijere, službovali su:Ivo Andrić, Milan Rakić (ambasador), Rastko Petrović, Jovan Dučić (ambasador) i Miloš Crnjanski.
Pet velikih imena srpske književnosti.
U knjizi „Depeše iz duše”, koja će se pojaviti u knjižarama krajem avgusta, veliki znalac života mnogih naših pisaca, publicista i novinar Radovan Popović, satkao je vrlo zanimljivu knjigu o ovoj petorici pisaca-diplomata.
O svakom piscu ispričan je, živo, autentično, njegov diplomatski angažman. Drugi deo čine njihovi literarni zapisi o Italiji. Kroz te ispovesti i beleške obuhvaćena je gotovo cela burna prva polovina prošlog veka. Zato ćemo tu naći, na prime

r, briljantne Andrićeve spise o rađanju fašizma u Italiji, sa Musolinijevim dolaskom na vlast. Ili, Dučićeve beleške o nesigurnim odnosima Jugoslavije i Italije, isprepletane sa njegovim izlivima ljubavi prema jednoj lepoj rimskoj princezi. Tu su i lucidni i pitki Rastkovi zapisi o putešestvijima po Italiji, naričito Siciliji. Sem burnog diplomatskog života u večnom gradu, u kome je dočekao početak Drugog svetskog rata i bio prognan, Miloš Crnjanski je o Italiji ostavio bogatu literarnu zaostavštinu. Čak večitu poemu „Stražilovo” napisao je, kraj Firence, 1921. godine, a putopisi o Toskani, sabrani u knjizi „Ljubav u Toskani”, su vrhunac tog žanra. Njegova knjiga o Mikelanđelu je jedno od najboljih dela o geniju Renesanse.

U knjizi „Depeše iz duše” su se, na jednom mestu, našle i diplomatske poverljive depeše, koje otkrivaju uzbudljiva zbivanja tog vremena i literarni zapisi petorice sjajnih pisaca.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Vukotić media; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 213 str.; 978-86-89613-21-6;