knjizara.com
Dečije noćno umokravanje - enureza

Dečije noćno umokravanje - enureza
1290 din
U korpu

Ova knjiga je posvećena noćnom umokravanju dece starije od pet godina, koja nemaju organski uzrok ovog poremećaja. Takav oblik noćnog umokravanja se naziva noćna enureza, ili samo enureza, i treba ga razlikovati od nevoljnog dnevnog umokravanja koje nazivamo dnevna inkontinencija.

Enureza je posle astme najčešća hronična bolest kod dece, sa učestalošću od 5–10% u dobi od 7 godina. Prevalenca enureze opada sa godinama, u proseku oko 15% godišnje, tako da je u odrasloj dobi 0,5–1%. Deca sa enurezom teže doživljavaju svoju bolest nego deca sa drugim hroničnim stanjima, kao što su astma i hronična srčana bolest. To uznemirujuće stanje

može izazvati brojne psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje. U odnosu na druga stanja koja mogu da izazovu psihološki stres, ispitivanja su pokazala da je kod mlađih ispitanika psihološki uticaj enureze bio na trećem mestu, posle razvoda i fizičkog sukoba roditelja, a kod adolescenata psihološki doživljaj enureze je bio odmah posle fizičkog sukoba roditelja. Enureza je vrlo stresna i za roditelje, odnosno staratelje i nepovoljno utiče na celu porodicu. Nezadovoljstvo zbog umokravanje dece, nerazumevanje uzroka te pojave i često neprihvatanje medicinskog tretmana ponekad dovodi do porodičnog nasilja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dečja psihologija , Pedijatrija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Akademska misao; 2021; latinica; 24 cm; 173 str.; 978-86-7466-868-9;