knjizara.com
Danton
romansirana biografija Žorža Žaka Dantona

Oktav Belijar (autor)

Danton
1028 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Knjiga o Dantonu, jednom od vođa revolucije, ocrtava lik i glavne trenutke iz života ovog revolucionarnog tribuna, od njegovog ranog detinjstva do smrti.
Više „romansirana” biografija nego istorijska studija zasnovana na arhivskoj građi, ova knjiga pisana je sa mnogo poznavanja i mnoge njene stranice uzbuđuju.
Živo su prikazani detinjstvo u maloj varošici Arsis na Obu, prvi koraci u Parizu, sredina u kojoj se kretao, advokati, što je i sam bio, kafane, klubovi, skupštine, žene i ženidbe. Pred nama su U

stavotvorna skupština, Zakonodavna skupština i Konvent sa Komitetom javnog spasa, atmosfera skupštinskih sednica i klubova, tog „okeana s uzburkanim talasima”, ljudi u njima, tadašnje i sutrašnje vođe, odnosi, borbe i suparništva među njima, prijatelji i protivnici, lični i politički.
U ovoj romansiranoj biografiji ocrtan je jedan vanredno živ i buran temperament. Čini se da u Dantonu živi nešto praiskonski neobuzdano. Danton je strast. Ispoljava se to i u njegovom detinjstvu i u njegovoj mladosti, prati ga u njegovom životnom romanu sve do tragičnog završetka. To je gorostas pun životne snage koji voli život, pije ga iz pune čaše, sklon je uživanjima i kao Mirabo ničega se ne lišava. Trebalo mu je mnogo novca, jer ga je mnogo trošio. Bio je „široke ruke”. Nije oskudevao kao Mara za vreme revolucije, nije bio nepodmitljiv kao Robespjer. Ako njegovoj prirodi i temperamentu dodamo da je bio nesređen i lakomislen, mnogo toga postaje nam još jasnije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska revolucija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Evoluta; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 221 str.; 978-86-85957-64-2;