knjizara.com
Čudesni svet Dunđerskih
dramska tetralogija

Zoran Subotički (autor)

Čudesni svet Dunđerskih
880 din
U korpu

U cilju očuvanja i promocije duhovne, kulturne, graditeljske i ekonomske baštine koju su ostavili iza sebe i čiji tragovi postoje, osmišljen je projekat Čudesni svet Dunđerskih sa ciljem upoznavanja šire javnosti, domaće i strane, o veličini i značaju porodice Dunđerski i svih značajnih ličnosti sa kojima su oni bili u doticaju. Projekat je podrazumevao i povezivanje gradova i opština u kojima su Dunđerski ostavili nekog traga, povezivanje kulturnih ustanova, turističkih organizacija, privrednika i kreativnih preduzetnika koji bi svojim radovima i delima mogli oživeti sećanje na jednu zaista veliku, moćnu i zaslužnu porodicu kakvi su bili Dunđerski.
Jasno je da Dunđe

rski predstavljaju inspiraciju za kreativni pristup onome što su činili i što su značili u svom dobu, te da predstavljaju zaštitni znak Vojvodine, one prosperitetne, inventivne, radne i vredne, okrenute sticanju ne samo materijalnih dobara, nego i podizanju opšteg kvaliteta javnog života i permanentne modernizacije. Tako je i autor odlučio da se posveti toj porodici, na autentičan način, ponajpre dramskim i pozorišnim radom. Tako su nastajali u određenom vremenskom kontinuitetu dramski tekstovi Od raja do beznjenice, monodramsko kazivanje Testament Bogdana Dunđerskog, drama Mara, Bogdanova i monodrama Lazar veliki, Dunđerski.
Sva ova dramska dela pisana su i kreirana za izvođenje u „dvorskim uslovima“, to jest u salonima dvoraca, kaštela i palata ili naprosto u starim zdanjima od kulturnostorijskog značaja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojvodina
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2021; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 139 str.; 978-86-515-1744-3;