knjizara.com
Crveni tepih

Ratko Dangubić (autor)

Crveni tepih
668 din
Stara cena: 836 din
U korpu

Nova knjiga aforizama Ratka Dangubića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih aforističara.Dangubić oblikuje ironijski razuđenu društvenu hroniku sačinjenu od suočenja s društvenim i istorijskim kontekstom, karakterom i mentalitetom. Dangubićev aforizam počiva na jezičkoj invenciji, na mudrom i pronicljivom razumevanju stvari, na dovođenju u odnos suprotstavljenih značenja, na nastojanju da se kritička aktuelnost i konkretnost prožmu s literarizacijom iskaza. Ako je to i ranije bilo obeležje piščevog aforizma, u knjigama njegove pune zrelosti ove osobine su dobile na snazi i upečatljivosti.
Oblikujući hotim

ičnu društvenu hroniku, uzburkanu i razuđenu kako po izražajnim postupcima, tako i po značenjskim posledicama, Ratko Dangubić je u knjizi Crveni tepih ispisao neke od najznačajnijih aforizama u savremenoj srpskoj književnosti. Čitajući njegove aforizme, vidimo izazove pred kojima se nalazi naše društvo, vidimo i istorijske i političke osnove tih izazova. Ali vidimo i karakter i mentalitet koji od tih izazova vrlo često prave alibi za prihvatanje zadate stvarnosti.
Aforizmi u knjizi Crveni tepih preispituju zadate jezičke i značenjske oblike, društvene i saznajne forme, stereotipe i navike u mišljenju. Oni oličavaju pronicljivo mišljenje i oslobođeni smeh, dva oruđa s kojima se svakodnevica može iznova razumevati i osmišljavati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Aforizmi
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Arhipelag; 2017; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 200 str.; 978-86-523-0223-9;