knjizara.com
Čovek između bolesti i stvaralaštva

Stevan P. Petrović (autor)

Čovek između bolesti i stvaralaštva
1100 din
U korpu

Medicna i umetnost na prvi pogled čudna sprega dve raznorodne delatnosti, od kojih je jedna većim delom materijalna i konkretna a druga u mnogim svojim manifestacijama transcendentna i po svom poreklu teško dokučiva - imaju niz obaveznih dodirnih tačaka, jer je čovek stvaralac istovremeno i čovek biološko biće.
Autor je, godinama, čitajući odabrana dela svetske literature ili gledajući platna velikih slikara po čuvenim evropskim i našim galerijama, došao do zaključka, da odnos između umetničkog dela i njegovog duševnog ili telesnog zdravlja nije zanemarljiv. U tom smislu, kori

stio se dvema metodama: upoređujući biografske podatke sa njihovim delom došao je do sasvim pouzdanih podataka o odnosu između umetnika i svekolikih manifestacija njegovog dela. Pri tom, shvatio je da umetnik nije nikakav posrednik između božanske stvaralačke iskre u sebi i svog dela, već da je delo u potpunosti njegov proizvod, uključujući tu i njegovo zdravlje i njegovu bolest.
Druga metoda bila je direktan razgovor sa živim umetnicima. U tom smislu, imao je sreću da je lično poznavao nekoliko zaista priznatih velikana, iz sveta dramske i likovne umetnosti iz prve ruke, kako se to kaže, i došao do dragocenih podataka koji su formirali neke nejgove stavove o umetnosti.
Svi ti podaci su ga uveravali da je umetnik, kao i svako drugo ljudsko biće, jedinstvena i neponovljiva celina i da u svim svojim radnjama, bilo svakodnevnim i običnim ili kreativnim i nesvakodnevnim, reaguje kao celina.
Čitajući ovu knjigu, čitaoci će shvatiti da sve što se dešava u glavama ljudi, kriv je ČOVEK.
Sve abnormalnosti koje se dešavaju, kreirao je ČOVEK.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Umetničko stvaralaštvo , Teorija umetnosti , Filozofija , Estetika , Patologija , Klinička medicina
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: AGM knjiga; 2019; Broširani povez; latinica; 28 cm; 273 str.; 978-86-6048-011-0;