knjizara.com
Car ili upravitelj
politička vlast i ideologija pred pad Carigrada 1453. godine

Tonja Kjusopulu (autor)

Car ili upravitelj
1028 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Vizantija u XV veku olako se shvata kao anahroni zaostatak antičkog ekumenskog carstva, čija su jedina dostignuća doprinos helenske književnosti razvijanju ideja humanizma i renesanse i očuvanje pravoslavlja od uticaja katolicizma.U studiji Car ili upravitelj grčka istoričarka Tonja Kjusopulu odbacuje ovakvo stanovište i nastoji da pokaže da je mala utvrđena enklava u srcu Osmanske imperije, koja je preostala od nekadašnjeg velikog i moćnog vizantijskog carstva, po uzoru na italijanski model prihvatila socijalnu strukturu i političku ideologiju sekularne države-grada, u nadi da će tako osigurati svoj opstanak. U skladu s tim

carstvo poslednjih Paleologa predstavljeno je u potpuno drugačijem svetlu od onoga na koje smo navikli kada je o ovoj temi reč.

Tonja Kjusopulu je pokazala da prva polovina 15. veka nije bilo vreme svedeno jedino na paralizu pred mračnom eshatologijom, nego da je i taj period vizantijske istorije poznavao određenu dinamičnost i živahne promene, istina ne tako krupne i drastične, ali ipak dovoljne da kazuju o određenom razvoju i kretanju društva napred.
dr Radivoj Radić, profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vizantija , Istorija Vizantije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 190 str.; 978-86-7102-431-0;