knjizara.com
Briselski sporazum: hronologija i posledice

Dejan Mirović (autor)

Briselski sporazum: hronologija i posledice
rasprodato

„Briselski sporazum (Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine) zaključen je 19. aprila 2013. godine u sedištu EU, od strane predsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića, predsednika vlade takozvanog Kosova Hašima Tačija i visokog predstavniika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpresednika Evropske komisije Ketrin Ešton.
Do zaključivanja Briselskog sporazuma status Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije su garantovali Ustav Republike Srbije iz 2006. godine u unutrašnjem pravom poretku i Rezolucija Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine u međunarodnom pravnom poretku.“ (iz predgov

ora dr Dejana Mirovića)
Kako autor zaključuje, Briselski sporazum i njegova primena, o kojoj se vrlo malo zna, doveli su do de facto priznanja takozvanog „Kosova“. Sve to uoči obeležavanja 800 godina od autokefalnosti SPC.
Dejan Mirović ukazuje da su ključni delovi Ahtisarijevog sporazuma obuhvaćeni Briselskim. U tom kontekstu, sve što te, 2007. godine naša država nije prihvatila, sada jeste. Posle Briselskog sporazuma, na KiM nema više srpske policije, sudstva, službi bezbednosti, ukratko, države Srbije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo i Metohija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2019; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 223 str.; 978-86-6343-119-5;