knjizara.com
Brada natopljena krvlju

Daniel Galera (autor)

Brada natopljena krvlju
1100 din
Stara cena: 1375 din
U korpu

Posle iznenadne očeve smrti, junak ovog romana pokušava da iznova započne život u Garopabi, primorskom gradiću na jugu Brazila. Tu, u potpuno novim okolnostima, s novim poznanstvima i iz drugačije perspektive, on ima vremena da se suoči sa svojom i porodičnom prošlošću.
U ovom romanu koji je 2013. osvojio na

gradu države Sao Paulo kao knjiga godine, i koji je preveden na dvadesetak jezika, Daniel Galera iz stranice u stranicu nezaustavljivim pripovedačkim ritmom mami čitaoca da ga prati na lutanjima glavnog junaka koji, uprkos zaveri ćutanja i animozitetu meštana, pokušava da otkrije šta se zaista desilo njegovom dedi, koji je u tom malom gradu misteriozno izgubio život krajem šezdesetih godina 20. veka. Među neočekivanim emotivnim vezama i putovanjima, on otkriva mnogo više nego što je mogao i da zamisli – ne samo o dedi, već i o sebi samom.
Opisujući palanački mentalitet primorskog mesta koje još nije našlo svoje mesto u novom veku, autor donosi razmišljanja i nedoumice mladog čoveka koji pokušava da shvati svoju ulogu u svetu, da sebi objasni ko je on, ko su drugi, da li se može voleti, da li se može praštati i da li praštanje ičemu služi.
U ovom romanu koji se teško ispušta iz ruku, naš čitalac ima priliku i da se upozna s delom Brazila koji se ne uklapa u našu uobičajenu sliku o toj zemlji i koji je egzotičan čak i velikom broju Brazilaca.

"Brada natopljena krvlju je knjiga koja ostavlja dubok utisak, a Daniel Galera je pisac dostojan divljenja – ozbiljan, robustan, staložen. A i roman je upravo takav, od prve stranice: kao kad neko izlazi iz kuće znajući tačno kuda je krenuo. Stupa čvrsto, ali ne ubrzava korak." - Gonsalo M. Tavareš

"Pročitao sam s velikim zadovoljstvom, privučen iskrenim i tragičnim pričama. Posebno mi je prijao melodični ton proze i način na koji dijalozi – precizni i brzi – uspostavljaju ravnotežu sa opisom radnje. Na čitaočevu sreću, zastrašujući naslov romana služi samo kao ram za liričan i sentimentalan roman." - Rikardo Pilja

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Portugalska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 408 str.; 978-86-6145-329-8;