knjizara.com
Božanstvene torte
recepti, istorija i sećanja iz detinjstva sa receptima bez glutena

Jelena Jovin (autor)

Božanstvene torte
rasprodato

Odrasla sam u Vojvodini, ravnici plodne Panonske nizije, gde se uvek dobro jelo. Uz bečke šnicle, nemački poheraj, kobasice i štrudle, mađarski gulaš, paprikaš i džigernjače, srpsku gibanicu, sarmu i ostala jela grčkog i turskog porekla, sastavni deo moga detinjstva bile su i torte.

Torte su smatrane za vrhunske poslastice i nijedan rođendan, ili bilo koja druga proslava, nisu mogli da prođu bez njih. Naše mame i bake su se trudile da zadovolje želje porodičnih sladokusaca. A mi, deca, smo pomagali u kuhinji, sa glavnim zadatkom da oližemo mutilice, kašike i posude u kojima su se pripremala jaja i filovi. Tako sam od mali

h nogu počela da učim tajne ovog posla, a torte su zauzele posebno mesto u mom pamćenju kao deo najdragocenijih uspomena iz detinjstva.

Kada sam 1990. godine dospela u Boston u Americi, na poslediplomske studije, osim očekivanih kulturnih različitosti, čekalo me je i dodatno iznenađenje: ako bih poželela parče torte, morala bih sama da ga napravim. Naše torte su tamo bile poznate kao „evropske filovane torte” ili „torte bečkog stila”, i mogle su da se nabave samo u luksuznim hotelima i restoranima. Saznala sam da sam imala sreću da odrastem u Podunavlju, delu sveta gde se izgradila i odnegovala tradicija domaćeg pripremanja najfinijih torti na svetu. Nasleđe vuče korene iz zlatnog doba Austrougarske, kada su se najpoznatiji evropski kuvari, koji su služili na dvorovima i po palatama tadašnjih bogataša, utrkivali u kreiranju novih, što kremastijih, sočnijih i maštovitijih poslastica. Sa industrijskom revolucijom, omasovljavanjem bogatog društvenog sloja i novom modom otmenih kafea u bečkom stilu, u kojima su počele da se serviraju, ove elitne torte su postepeno dospele na stolove većine ljudi postajući deo života i običaja. Delimično zbog samih torti, a delimično iz nostalgije, počela sam intenzivno da se bavim prikupljanjem, isprobavanjem i usavršavanjem ovih dragocenih recepata, kao i istraživanjem istorije razvoja ovih vrhunskih dostignuća domaće kuhinje.

Ova knjiga je ideja moga muža, zaljubljenika fotografije i jednog od najvećih obožavalaca vrhunskih torti koga sam ikada upoznala. Projekat smo započeli kada nam se rodila treća devojčica. Tada nam je u pomoć došla moja mama koja je sa nevericom posmatrala kako aranžiramo sto u kuhinji, postavljamo osvetljenje i dekor, i žurimo da što više uradimo između dva dojenja. „On samo hoće da mu se svakog vikenda prave torte!” bilo je njeno prvobitno mišljenje. Ali, kroz tri godine je oduševljeno držala u ruci prvu verziju knjige u čijim počecima je i sama učestvovala, uz laskavi komentar moga muža: „Evo, sada vidite! Zar sam mogao da dozvolim da ovakvo svedočenje o sposobnosti, požrtvovanosti i ljubavi naših majki ostane nezapisanoa O tome ceo svet treba da čuje!”

U knjizi su moje varijante recepata za najpoznatije torte, kao i neke manje svetski poznate, ali jednako božanstvene torte šireg podunavskog regiona, prilagođene za pripremu u skromnim uslovima domaće kuhinje i sa sastojcima koji mogu da se nabave u lokalnim prodavnicama.

Pored vrhunske poslastice, meni su torte i veza sa širokim nebom i ravnicom moje Vojvodine, srećnim i spokojnim detinjstvom i lepim sećanjima na moju baku i sve voljene koji mi u mom novom domu u Americi nedostaju.

Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ova knjiga ostvari, naročito našem dragom susedu Robertu Kuku za neprocenjivu pomoć oko fotografije i prijateljici Karol Šuker za nebrojene sate uložene u proveru recepata.
Jelena Jovin

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poslastice
Ostali naslovi iz oblasti: Kuvari

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 34 cm; 217 str.; 978-86-515-0561-7;