knjizara.com
Borislav Pekić - život buntovnika

Srđan Cvetković (autor)

Borislav Pekić - život buntovnika
rasprodato

Borislav Pekić: život buntovnika knjiga je koja se odavno čekala. Na pristupačan i jednostavan način, argumentovano i potkrepljeno dokumentima, Srđan Cvetković napisao je kulturno-političku biografiju jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine 20. veka. Cvetković je pažljivo obradio ključne momente u Pekićevom životu koji su oblikovali njegov politički profil.
Predatna Jugoslavija, ratno detinjstvo i prvi susreti sa komunističkim represalijama temeljno su odredili Pekićev antitotalitarizam. U poznom gimnazijskom periodu autor Zlatnog runa aktivno se borio za demokratske vrednosti. Raznosio je opoz

icioni časopis Demokratiju, učestvovao u đačkim kružocima i na razne načine aktivnim i pasivnim otporom pokušavao da odloži neizbežno. Formativne godine života proveo je na komunističkoj robiji, što je uticalo, posredno ili neposredno, na sva njegova potonja dela.
Cvetković zatim prati Pekićevu misao i akciju kroz duge godine pripovednog stvaranja, preko londonskih godina, sve do reaktiviranja u političkom životu Srbije. Jedan je od retkih, ako ne i jedini koji je bio među poslednjim borcima za demokratiju neposredno posle 1944, a da je učestvovao i u reaktiviranju Demokratske stranke 1990. godine. U tom smislu, njegova smrt bila je jedan od težih udaraca za autentičnu demokratiju u Srbiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost , Književnici
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Catena Mundi; 2020; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 148 str.; 978-86-6343-138-6;