knjizara.com
Bog u boci
novele u dramskoj formi : naoko u starom ključu

Nikola Malović (autor)

Bog u boci
rasprodato

Peraški goblen priča je o ženi koja je duže od Penelope čekala svog muža nautika. Jacinta Miović Kunić dovršila je 1828. čuveni goblen: kosu Gospe i anđela dovršila je vlastitom sijedom kosom, bez djece, slijepa na kraju, a da pomorca nije dočekala. To je okvir u koji se htio da umetne vrag. Peraški goblen je priča i o tome kako je iz povlašćene geografije nemoguće otići zauvijek.
U noveli Trojica, pisanoj na osnovu istinitih životnih drama, Malović pred čitalačkim okom razvija serijal tragedija, intenzitetom sasvim nalik antičkim. Radnja prati usud poluostrvske porodice Kostić, od 1825. kada su se rodile prve bokeljske muške trojke, do 1890. kada su svi iz svešteničk

e porodice pokojni, sem najstarijeg, bludnog sina – koji igrom sudbine postaje risanski paroh sa sjedištem u Perastu. Prethodno se oženio udovicom svog mlađeg brata, jednog od trojice, koja umire, baš kao i jedini njihov nasljednik. Istorijska priča tiče se porodice o. Filipa Kostića, desne ruke vladike Petra I, ne samo u borbi protiv Napoleonovih Francuza, nego i u vezi s obnovom obližnjeg Prevlačkog manastira, nekadašnjeg sjedišta prve Zetske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava, lično.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Kosmos; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 177 str.; 978-86-7470-582-7;