knjizara.com
Bog nije stidljiv

Olga Grjaznova (autor)

Bog nije stidljiv
679 din
Stara cena: 799 din
U korpu

„Ovde do vas stiže svet kakav nikada ranije nije stizao.“ Elmar Krekeler, Die Welt

Amal i Hamudi su mladi, lepi i privilegovani i veruju u revoluciju u svojoj zemlji. Ali iznenada gube sve i moraju da se bore da prežive. Oni beže. Potresna, direktna i nezaboravna knjiga.

Amal gleda žene na ulici. Razne žene, dobro odevene i vrlo lepe, duge negovane kose ili kratkih šik frizura. Žene u skupim haljinama i cipelama s visokim potpeticama. Žene na biciklima, žene s dečjim kolicima, žene s punim torbama kupljene robe, žene koje nekuda žure, žene koje zastaju pred izlozima. Amal iznenada postaje svesna da ne pripada tom svetu. Niko joj više ne poklanja pažnju. Gde joj je kuća? I

karijera? I ulica koja uvek miriše na jasmin? Gde je opeglano složeno rublje u njenoj komodi? Gde su večernje haljine i košulje njenog oca, donete sa čišćenja? Gde su njene knjige i ploče? Gde su zabave i letnje večeri pored bazena?

„Svet je izmislio novu rasu, izbeglice, migrante, muslimane ili došljake. U svakom udisaju oseća se prezir.

U vreme izbijanja sirijske revolucije Amal slavi svoje prve uspehe kao glumica i sanja o slavi koja je čeka. Dve godine kasnije plutaće okeanom jer se teretni brod, koji je trebalo da ih prokijumčari u Evropu, prevrnuo. Spašće jednu bebu, koju će otada nazivati svojom.

Hamudi je upravo završio medicinske studije i dobio mesto u jednoj od najboljih pariskih bolnica. Putuje za Damask da obavi poslednje formalnosti. On još ne zna da više nikada neće videti svoju verenicu Kler. Ni da će čučati sa sto potpunih neznanaca u malom čamcu na naduvavanje i nadati se da će na Lezbos stići živ. U Berlinu će se Amal i Hamudi ponovo sresti: dvoje ljudi koji su izgubili sve i sada moraju da počnu iznova.

Romani Olge Grjaznove stalno nas ponovo podsećaju da pred našim kućnim vratima ne postoji samo ovaj jedan svet već mnoštvo svetova i da se isplati upoznati ih. Njena nova knjiga je potresan dokument našeg vremena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 285 str.; 978-86-521-3191-4;