knjizara.com
Bliskoistočna kriza : rat bez mira

Slobodan Janković (autor)

Bliskoistočna kriza : rat bez mira
rasprodato

Slobodan M. Janković je u knjizi Bliskoistočna kriza: rat bez mira u pet celina predstavio istorijat izraelsko-arapskih sukoba i ratova, obradio ulogu velikih i regionalnih sila u krizi, uzroke arapskog proleća i njegovog prerastanja u arapsku zimu, ukazao na status Jerusalima, socijalno-ekonomske odnose, pitanje vode i dmeografskih trendova kao prepreka stvaranju palestinske arapske države. Konačno autor je ispitao ulogu cionizma i prirodu američko-izraelskih odnosa.
Re

kli su o knjizi Bliskoistočna kriza: rat bez mira

Janković je knjigom Bliskoistočna kriza: rat bez mira popunio vrlo važan prostor u našoj nauci i pomogao da razumemo prirodu jednog od najdugovečnijih kriznih žarišta u svetu.
Dr Miša Đurković

Ova izvrsna knjiga postaće standardni priručnik za obaveštavanje o situaciji na Bliskom istoku i putokaz za njeno objektivizovano razumevanje.
Dr Darko Tanasković

Janković obrađuje čitav niz pitanja vezanih za identitet, istorijsko nasleđe i međunarodne prilike te izazove koji predstavljaju srž bliskoistočnih problema.
Dr Saša Gajić

Naučna studija koja se na sveobuhvatan način bavi dinamikom društveno-političkih odnosa koji se tiču užeg Bliskog istoka, pri čemu se misli na izraelsko-palestinske odnose, u užem, ili na arapsko-izraelske odnose, u širem smislu.
Dr Marko Gagić

Janković je posebnu posvećenost pokazao u proučavanju uloge SAD u Bliskoistočnoj krizi, i pozadine američke podrške Izraelu, koja je za mnoge autore predstavljala prvorazredan istraživački izazov i enigmu.
Dr Nebojša Vuković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bliski istok , Geopolitika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2019; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 391 str.; 978-86-6343-123-2;