knjizara.com
Bjekstvo od sebe
knjiga o vremenu

Nikola Ivanović (autor)

Bjekstvo od sebe
1100 din
U korpu

Svojevrsna antologija, ova knjiga je u prvom redu hronika gotovo neprekidnog balkanskog strmoglava koji je poništio posledice Velikog rata i Balkanskih ratova, koji vodi ka ostvarenjima ciljeva prve i druge Prizrenske lige, ratnih ciljeva Austrougarske i Trećeg rajha, Kominterne i hladnog mira koji sve više prevazilazi stanje hladnog rata i ugrožava stabilnost Balkana, Evroazije, Mediteranskog basena i sveta.
”Bjekstvo od sebe” u prvi plan stavlja raspad ”Balkanske vertikale” kao poslednje instance raspada SFRJ, međunarodnu inkviziciju koju NATO, njegova politička vrhuška i nevladina logistika sprovode decenijama protiv saveznika iz dva svetska, kao i iz hladnog rata. Druga najvažni

ja tema su međusobice bivše braće i sunarodnika, slugeranjski odnos prema moćnima, antisrpski, kroatizovani državni monopol u pokojnoj Srpskoj Sparti, kao i servilni, beskičmenjaški evroatlantizam nekadašnje srpske matice i Balkanskog pijemonta. Posebna zasluga autoru pripada za britki polemični stil i uočavanje protuvurečnosti, nedoslednosti, dvostrukih standarda i diskriminacija, kršenja gorovo svih pravnih, etičkih i humanih pravila kojim se zapadna hegemonija iživljava na toliko zahvalnom eksperimentalnom poligonu za presedane kakve jedan Džordž Orvel jedva da je mogao naslutiti u svojim najnemirnijim košmarima.
Odmerena i neopterećena ironija pratilac je autorovog zbijenog i neraspričanog iskaza. Jasna i precizna rečenica, bridak i stil ubojita argumentacija, nesporan politički i etički angažman, daju ovom delu visoki stepen vrednosti koje teško ikada zastarevaju.
Knjiga Nikole Ivanovića dospeva na uvid javnosti u vremenskoj distanci i u vreme kada se pojavljuju sve učestalije kritičke studije o razaranju Jugoslavije i pogubnoj ulozi zapadnih saveznika u toj multikulturalnoj i višekonfesionalnoj drami u kojoj su vođeni verski ratovi između ateista, građanski ratovi urbicida, etnocidi i genocidi, za čiju odgovornost najodgovorniji ne mogu biti optuženi, stoga se najveće žrtve proglašavaju i nadalje za jedine zločince. Ivanovićeva hronika optužuje počinioce i zločince van dometa međunarodne političke pravde, razobličava poluge etničkog nasilja u službi velikih sila, preplaćene kvazi NVO i ostale instrumentalije meke i tvrde silesije, političke i tobož građanske alatke zapadne svemoći u demontiranju zatečenog u strategiji ”kreativnog haosa” i novog svetskog besporetka.iz recenzije prof. dr Boška I. Bojovića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkan
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Partenon; 2015; latinica; 25 cm; 430 str.; 978-86-7157-708-3;