knjizara.com
Beznadežno, ali ne sasvim: umetnost i politika u Centralnoj Evropi

Sesilija Hanson (autor)

Beznadežno, ali ne sasvim: umetnost i politika u Centralnoj Evropi
rasprodato

„Naziv knjige poručuje nam da se izvesni smisao za humor može javiti iz rezigniranosti. U pitanju je citat iz Prvog svetskog rata, u trenutku kada Nemac i Austrijanac izveštavaju o stanju: „Situacija u Berlinu je ozbiljna, ali ne i beznadežna“; „Situacija u Beču je beznadežna, ali ne sasvim.“ Moguć? interpretacija bi mogla da bude da se stari Prusi bore do samog kraja, dok bi Austrijanci da priznaju poraz i uživaju u lepotama života“ – Dagens Nyheter.

Izvanredan zbir intervjua sa 18 najvažnijih austrijskih, mađarskih i rumunskih savremenih umetnika može poslužiti kao ključ za razumevanje političke situacije u današnjoj Evropi.
Razgovori sa umetnicima k

ao što su Marina Abramović, Mihael Haneke, Peter Esterhazi, Peter Nadaš, Herta Miler...izoštravaju svest čitalaca o izazovima koji definišu život u postkomunističkoj i postfašističkoj Evropi. Intervjui istražuju uticaj politike i cenzure na umetnost. Kratko predstavljanje na početku svakog razgovora otkriva političko okruženje u svakoj zemlji pojedinačno.
Razgovori osciluju između ličnog i profesionalnog. Zahvaljujući Sesiliji Hanson, koja dolazi iz neutralne Švedske, neke teške teme postaju pristupačnije, a brojne zabavne i upečatljive anegdote olakšavaju čitanje i smanjuju teret teških istorijskih istina.
Svi intervjui su direktno ili indirektno u vezi, i ta njihova međusobna povezanost čini knigu jedinstvenom. Iako početne premise autorke ne variraju previše, odgovori i mišljenja umetnika jesu različiti, jer su lični.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa , Umetnici
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Albatros plus; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 269 str.; 978-86-6081-306-2;