knjizara.com
Beskućnik

Ranko Risojević (autor)

Beskućnik
990 din
U korpu

Mnogi pisci imaju svoj grad, ali su rijetki gradovi koji imaju svoga Pisca u čijem se djelu zrcale u međusobnoj sljubljenosti.
„Beskućnik“, posljednji dio „Banjalučke trilogije“ Ranka Risojevića, roman je u kojem se zatvara krug otvoren u „Simani“ i raksriljen u „Gospodskoj ulici“. Kroz lik Đorđa Maleš

a, u kojeg su se slila brojna njegova i tuđa sjećanja, u saglasju s ritmom u kojem Banjaluka diše vjekovima, kroz sve njene uspone i njena rastakanja, odvija se potraga za svijetom koji je poput kuće sa širom otvorenim prozorima i vratima, takvom da svaki njen stanar diše punim plućima, stišćući u dlanu prošlost i budućnost, a između njih, stiješnjeno, varljivo „sada“. Kroz Đorđeve oči, prozore u dva svijeta, dva vremena, sučeljena i slivena, u trilogiji oživljava Banjaluka Simaninog djetinjstva, turskog zuluma, austrougarske okupacije, sarajevskog atentata, uspona i sunovrata građanskog društva, Prvog i Drugog svjetskog rata, te pošasti sivila nametnute „uravnilovke“. Prebogat album prošlosti, satkan od niti koje vode od i ka porodici Maleš, razlistava se kao svjedočanstvo borbe za opstanak jednog načina života i življenja, opasanog zidinama pamćenja, sjećanja i svjedočenja o onima kojih odavno više nema.
Ponovo je u „Beskućniku“ Ranko Risojević pokazao da je Pisac koji gleda i pamti, piše ono što misli i misli ono što piše, stvarajući priče koje hitaju ka istom toku u dubokom riječnom koritu, da se u njemu sliju u bujicu, žureći u susret vremenu i u naručje čitaocu. Sanja Macura.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 323 str.; 978-86-515-1266-0;