knjizara.com
Besani

Goran Stojičić (autor)

Besani
rasprodato

Goran Stojičić je rođen 1965 godine u Beogradu, a “Besani” su njegova prva knjiga. Priče objedinjene u knjizi objavljivao je tokom poslednjih godinu dana na svom profilu na Facebooku, koliko je knjiga i nastajala, i time privukao veoma značajan krug čitalaca i poštovalaca. Zajednička odrednica tih priča je savremena psihološka proza, a tematski se najčešće bave odnosima između žena i muškaraca u braku ili vezi, sa raznim mogućim zapletima.
Stojičićevi junaci su uglavnom “every man” i “every woman” srednjih godina, relativno neodređenog identiteta, koji se lako mogu locirati u gotovo bilo kom gradu na planeti, i njihovi problemi su podjednako univerzalni. Po senzibilitetu, njegova proza

pre spada u pop kulturu, nego u klasičnu, tešku književnost. Tom utisku doprinosi i filmično pripovedanje kao i neraskidiva veza sa muzikom, gde svaka priča ima po jednu muzičku temu koju je pisac predložio kao zvučnu podlogu tokom čitanja. Najzad, ali ne najmanje važno, takvom ugođaju na ruku ide i dizajn i tehničko uređenje koje je obavio jedan od najpoznatijih srpskih dizajnera, Slavimir Stojanović Futro.
“Knjiga pripovedaka Gorana Stojičića je multimedijalno delo intelektualnog i emotivnog promišljanja iza kojih se okeanski valjaju iskre stvaralačke buktinje. Stojičić vešto slaže autentične i omamljujuće književne akvarele, te ostaje dosledan u prezentovanju i argumentovanju likova, parcijalnim artikulacijama njihovih emotivnih i psihičkih sklopova, situacija i okolnosti koje se provlače iz priče u priču.” (Ivana Pekić, pisac, iz recenzije za knjigu Besani)
“Ne beše reč na početku već svetlost. Valjda. Uvek mi se tako činilo. I volim da verujem da su tako mislili i Rembrant, Betoven, Njegoš, Kurosava... Kad čitam to što Goran piše, setim se toga. Uvek ima neki titraj. Plamen sveće, leptir na sijalici ili modri dim iz cigarete. Kao kod Toma Vejtsa, ako me razumete.” (Ljubomir Bandović, glumac)
“Izuzetna čast i ogromno zadovoljstvo što sam u prilici da dizajniram i ilustrujem njegovu prvu knjigu kratkih priča, kojima nas na FB uveseljava, pogadja i nadahnjuje već mesecima!Čista uživanjcija...Koliko sam uživao u ovom projektu videće se iz mojih ilustracija... Goran Stojičić je priče pokidao!!!” (Slavimir Stojanović Futro, dizajner i tehnički urednik knjige Besani)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Ammonite; 2016; Broširani povez; latinica; 21 vm; 263 str.; 978-86-909041-8-1;