knjizara.com
Ben Šot
Ben Šot

Ben Šot je rođen u severnom Londonu 26. maja 1974. Otac mu je lekar neurolog, kao i brat, a majka je medicinska sestra. Pohađao je škole u Hampstedu – prvo osnovnu u Holi Hilu, a zatim i srednju u Frognalu. Studirao je društvene i političke nauke na Gonvil i Kajus koledžu u Kembrižu. Tokom studiranja je bio fotograf studentskog lista Versiti, igrao je hokej, kriket i kroket – iako ne preterano uspešno. Bio je član brojnih studentskih društava, čak i sekretar jednog od najstarijih udruženja na Kembridžu – Šekspirijanskog društva.
Nakon Kembridža zaposlio se u marketinškoj agenciji kao računovođa, ali ju je nakon samo četiri meseca napustio i počeo se honorarno baviti fotografijom. Šot je radio kao fotograf od 1996. do 2003. i specijalizovao se za portrete političara i slavnih ličnosti. U toj oblasti bio je veoma uspešan – klijenti su mu bili svi najznačajniji ostrvski časopisi (The Independent, The Sunday Times, Sunday Business, Reader’s Digest), komercijalni klijenti, kao što je Institute of Directors, ali i brojni pojedinci (uključujući i Tonija Blera).
Šotova originalna svaštara objavljena je uz malo publiciteta, ali je novinski članak objavljen na prvoj strani Gardijana 6. decembra 2006. sve promenio. U roku od samo nekoliko nedelja knjiga je dospela na prvo mesto svih lista.
Dve godine posle objavljivanja Svaštare, Šot je pisao nedeljnu kolumnu za Dejli telegraf, a i sada redovno piše tekstove za Tajms i priloge za Čudne strane u Njujork tajmsu.Budući da sam dizajnira svoje knjige, zanimljivo je da je 2004. dobio D&AD nagradu za dizajn Šotova svaštara – Hrana i piće.

Zanimljivi podaci o Benu Šotu:
– svira bubnjeve u fanki bendu;
– oduvek je želeo da bude domaćin šou-programa Žao mi je, nisam imao pojma;
– vozi „mercedes” iz 1967. godine;
– član je savetodavnog odbora veb-sajta Credo Reference;
– skuplja ukrasnu dugmad za košulje;
– čitaoci časopisa Gentlemen"s Quarterly 2003. su ga proglasili muškarcem godine – ali on je odbio da primi nagradu.

autor Ben Šot

1 naslova [prikazano 1-1]

Ben Šot

Broširani povez, Čarobna knjiga, 2008, ISBN: 978-86-7702-037-8, latinica
Nemoguće ju je pročitati odjedanput, ali je i potpuno nemoguće ispustiti je iz ruku – Šotova originalna svaštara jedinstvena je zbirka čudesnih ...
Rasprodato