knjizara.com
Bela, ćao
sto godina u životu jedne srpske porodice

Dušan Veličković (autor)

Bela, ćao
509 din
Stara cena: 599 din
U korpu

Uzbudljivi, komični i tragični doživljaji D. M. Tomića i njegovih predaka i potomaka u vihoru dvadesetog veka, u Srbiji izmedju Austrougarske, Rusije i Amerike. Porodični rodoslov koji se proteže od bogatog svinjarskog trgovca iz Šapca, Alekse Kopca, prve žrtve „Svinjskog rata“, do njegovog istoimenog čukununuka, savremenog Beograđanina.
U istorijske podatke koji se upisuju u građu ovog romana spadaju, između ostalog, trgovački poslovi sa Frojdom i Kestlerom, susret sa Lenjinom. Kominterna, okupacija, Informbiro, Goli otok, Udba, Crveni univerzitet „Karl Marks“, plaćene ubice, ratni zločinci, Milošević kod psihijatra, tamo daleko u Grčkoj...
Pojedina poglavlja iz

romana Bela, ćao objavljena su u svetskim časopisima i antologijama na engleskom (3am Magazine, London), italijanskom (Casablanca serba, antologija savremene srpske proze, Milano), francuskom i nemačkom (Lettre internationale, Pariz, Berlin).
Duhovito, ironično potresno. Knjiga o ljudskoj sudbini i identitetu, zabavna ali i podsticajna.

Pod nebom pod kojim su mnoge godine ukradene, Veličković se okrece vitalnom iskustvu. On je građanin glokalnog sveta, veoma dobro svestan pervertnosti sukoba geopolitičkih i kulturnih tradicija.
Liberazione

Ironično, duhovito, sve o lakoći postojanja, tragikomično kao što bi Kundera to mogao da napravi.
George Papaellinas, Common Ground, Melburn

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 178 str.; 978-86-521-0728-5;