knjizara.com
Bekstva Lide Barove

Jozef Škvorecki (autor)

Bekstva Lide Barove
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

U ovoj knjizi sabrane su uspomene talentovane, obožavane, ali i omražene češke glumice, koja nije bila poznata samo polepoti i glumačkom talentu, već i kao ljubavnica nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa. Knjiga se čita kao uzbudljiv roman. Lida Barova opisuje zakulisje praških barandovskih studija druge polovine tridesetih godina prošlog veka, seća se snimanja filmova u predratnom Berlinu i priča o svojoj naivnosti i lakomislenosti koje su je dovele do profesionalnog i ličnog kraha. Nekadašnja obožavana filmska diva u posleratnoj Čehoslovačkoj bila je optužena za kolaboraciju i osuđena na robiju. Posle dolaska komu

nista na vlast 1948, pod dramatičnim okolnostima uspela je da prebegne preko granice i u Italiji započela novu umetničku karijeru.
Godine 1983. Jozef Škvorecki zapisao je uspomene Lide Barove (1914 –2000) u kojima je talentovana glumica Prve Češke Republike iskreno pričala o svojim umetničkim počecima, o profesionalnim i privatnim uspesima i neuspesima. Kasnije se očito pokajala zbog iskrenosti i napisala novu verziju uspomena u kojima je štošta promenila i doterala.
Uspomene Lide Barove moguće je shvatiti ne samo kao ličnu i iskrenu ispovest, već i kao zanimljivo glumačko ostvarenje koje je slavna filmska zvezda uspela da prikaže sa uverljivošću i očaravajućom otmenošću.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Clio; 2017; Tvrd povez; latinica; 18 cm; 307 str.; 978-86-7102-566-9;