knjizara.com
Avijatičar

Jevgenij Vodolazkin (autor)

Avijatičar
1210 din
U korpu

Nagrađivani ruski pisac, koga nazivaju „ruskim Umbertom Ekom“, poslednjim romanom Avijatičar opravdao je epitet grandioznog stvaraoca, podarivši nam blistavu prozu o sećanju i praštanju, krivici i nevinosti, oblikujući je istovremeno i nežno i tragično, sa snažnom duhovnom ali i literarnom dimenzijom, predstavljajući najmračniji period ruske istorije XX veka kroz sudbinu pojedinca, jer, kako ističe, „politika je na margini u odnosu na ono što se događa u duši čoveka“.
Junak romana, vršnjak stoleća Inokentij Platonov, budi se u bolesničkoj postelji i shvata da je izgubio pamćenje. U nadi da će sastaviti konc

e svog života, na nagovor lekara, počinje da vodi dnevnik sećanja, koja mu silovito naviru, upotpunjena bojama, mirisima i zvucima ondašnjeg vremena: Peterburg, detinjstvo u vikendici, gimnazija i prva ljubav, revolucija 1917. godine, zaljubljenost u avijaciju, Solovki… ali kako je moguće da se tako jasno seća pojedinosti svoga života s početka XX veka ako su tablete koje uzima proizvedene 1999. godine?
________________________
„Upravo će Avijatičar, a ne Lavr, uz još dva-tri dela, predstavljati naše vreme u istoriji ruske književnosti“.
Dmitrij Bikov
________________________
Ovaj roman je osuđen na uspeh!

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 3. izdanje, 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 393 str.; 978-86-519-2077-9;