knjizara.com
Atinini darovi
istorijski koreni ekonomike znanja

Džoel Mokir (autor)

Atinini darovi
1122 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

U delu "Atinini darovi" Džoel Mokir stvara okvir za analizu pojma "korisnog" znanja. On tvrdi da je naglom razvoju znanja na modernom Zapadu tokom protekla dva veka doprineo ne samo nastanak novih ideja u oblasti tehnologije, već i njihova dostupnost širokim masama kroz mrežu institucija poput univerziteta, izdavačkih kuća, profesionalnih naučnih i drugih srodnih ustanova. Autor pokazuje kako su promene intelektualnog i društvenog okruženja dovele do industrijske revolucije, nakon koje je usledio period neprekidnog ekonomskog razvoja i tehnoloških promena.Dovodeći u

vezu prosvećenost u Evropi i ekonomske promene u XIX veku, Mokir razmatra i neke ključne posledice revolucije znanja. On povezuje razvoj znanja sa političkom ekonomijom, a ekonomsku istoriju tehnologije dovodi u vezu sa novom institucionalnom ekonomijom.

Knjiga "Atinini darovi" nudi suštinski uvid u jednu oblast koja je od bitnog značaja za niz naučnih disciplina, uključjući ekonomiju, ekonomsku istoriju, političku ekonomiju, istoriju tehnologije i istoriju nauke.

Džoel Mokir je pseudonim Roberta H. Stroca (Robert H. Strotz/), profesora umetnosti i nauke i profesora ekonomije i istorije na univerzitetu Nortvestern. Autor je veoma cenjene knjige "The Lever of Riches" i urednik izdanja "Oxford University Press Encyclopedia of Economic History". Bivši je urednik časopisa "Journal of Economic History" i Predsednik Društva za ekonomsku istoriju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Inovacije , Ekonomski aspekt , Istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Clio; 2007; latinica; 20 cm; 464 str.; 978-86-7102-254-5;