knjizara.com
Antologija pesama za decu

Dušan Radović (autor)

Antologija pesama za decu
rasprodato

Dušan Radović predao je Srpskoj književnoj zadruzi svoju Antologiju srpske poezije za decu u maju 1984. Bolest je već bila uzela maha i Radović je preminuo u avgustu. Njegov poštovalac i prijatelj Matija Bećković primio je na sebe da uredi predgovor ovoj antologiji, koji je, delimično napisan, nađen u Radovićevoj zaostavštini. Iako nedovršen, ovaj tekst svakako sadrži neke osnovne i zaokružene Radovićeve misli o poeziji za decu. Bećković je, u septembru, uz Radovićev predgovor dostavio i sledeću svoju napomenu:

„Dušan Radović je svoju poslednju snagu potrošio sastavljajući ovu antologiju. Nije se uštedeo ni toliko da završi predgovor.

Ostale su nenumeris

ane beleške na dvadesetak listova. Popisivao je i varirao teme … ideje . .. reči… rečenice. Primicao se konačnom obliku, i da ga je dočekao ko zna da li bi upotrebio išta od onoga što je prethodno pribeležio.

Ovako, meni je preostao obrnuti zadatak: da pokušam iskoristiti gotovo svaku reč iz beležaka Dušana Radovića, a da ne dodam nijednu svoju.“

Popis pesnika zastupljenih u antologiji — „Pisci i dela“ — sa osnovnim biobibliografskim podacima sačinio je Miroslav Josić Višnjić.

Antologija srpske poezije za decu zamišljena je u okviru biblioteke Srpske književne zadruge „Knjiga za decu i odrasle“, koju uređuju Dragan Lukić, Slobodan Ž. Marković i Branko V. Radičević. Objavljujemo je u Zadruginoj biblioteci „Antologije“ uz Antologiju srpske priče za decu Slobodana Ž. Markovića — stoga što su obe prvi put u nas ovako sačinjene i zato što želimo da opremom i tiražem pomognemo njihovu uzajamnost sa ostalim, možemo reći značajnim, Zadruginim antologijama.

Posebna nam je, iako tužna, radost što nam je pripalo da objavimo poslednje delo Dušana Radovića.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Deca , Pesme
Ostali naslovi iz oblasti: Deca

Izdavač: Partenon; 2018; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 348 str.; 978-86-715-7830-1;