knjizara.com
Antidruštvene mreže
kako nas Fejsbuk razdvaja i urušava demokratiju

Siva Vajdijanatan (autor)

Antidruštvene mreže
1215 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

U svojoj knjizi Siva Vaidianatan objašnjava kako je Fejsbuk, od bezazlenog sajta Harvardskih studenata, izrastao u silu koja, iako život može da učini nešto ugodnijim, demokratiju čini daleko izazovnijom. To je priča o gordosti sa dobrim namerama, misionarskom duhu i ideologiji koja kompjuterski kod vidi kao univerzalno rešenje za sve ljudske probleme.
Društvenim mrežama širi se poziv ljudima da se odjave sa Fejsbuka. Zašto? Odgovor se nalazi u knjizi "Antidruštveni mediji" koja je posvećena uglavnom korporaciji Fejsbuk. Posle skandal

a sa njegovom prodajom preko 80 miliona ličnih podataka agenciji Kembridž analitika, ova društvena mreža je stavljena pod kritičku lupu stručnjaka i američke administracije. Taj događaj autor naziva "prodajom šećerne vodice". Jer, on kroz šest poglavlja dokazuje da je Fejsbuk postao najveća korporacija za oglašavanje, da nije pokretač revolucionarnih društvenih promena, da dobro služi autoritarnim režimima, i da želi da postane operativni sistem naših života. Tako stiče veliku propagandnu moć koju prodaje svojim političkim i ekonomskim klijentima. Sa druge strane, njen vlasnik skriva se iza mita da što se više upoznaju, ljudi će biti benevolentniji. Međutim, pošto ih mreža snabdeva informacijama koje je sama prilagodila njihovom profilu, pogled na svet se parcijalizuje, svest sužava i tako ih u osnovi sprečava da učestvuju u opštedruštvenim debatama i traganjem za konsenzualnim rešenjima. Time je moguća globalna manipulacija koja je sa stanovišta demokratije neprihvatljiva.
Miroljub Radojković, profesor na FPN

Ovo je prava knjiga za savremeno doba. Neuvijeno i argumentovano, objašnjava zbog čega je Fejsbuk dobar za pojedince a loš za demokratiju. Tehnologiju možemo saobraziti novim društvenim vrednostima samo ako ih se sami pridržavamo. Taj problem Fejsbuk ne može da reši. Ovo je istorija, filozofija i poziv da se nešto preduzme.
Šeri Terkl, profesorka na MIT-u

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demokratija , Internet
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Clio; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 277 str.; 978-86-7102-600-0;