knjizara.com
Anatomija jedne čistke
izgon sa Pravnog fakulteta u Beogradu 1973-1975

Kosta Čavoški (autor)

Anatomija jedne čistke
1210 din
U korpu

Knjiga „Anatomija jedne čistke“ uglednog profesora i pravnog stručnjaka Koste Čavoškog potresno je svedočanstvo potkrepljeno ključnim dokumentima o dramatičnom stradanju i progonu nevinih profesora Pravnog fakulteta.
Ima događaja u povesti pojedinih ustanova za koje se u potonjem vremenu pokaže da su bili istorijski. Takav je bio izgon predavača i profesora sa Pravnog fakulteta u Beogradu od 1973. do 1975. godine. On je ne samo trajno obeležio ovu staru visokoškolsku ustanovu, nego je razotkrio i prirodu tadašnjih ustavnih promena koje su dovršile razbijanje Srbije na tri jedinice i ubrzo dovele do propasti negdašnje Jugoslavije.
To je ujedno bi

la i prilika da se razotkriju duh onoga vremena, takozvana idejna borba koja je dovodila do utamničenja i lišavanja posla i sredstava za život, kao i priroda tadašnjeg autoritarnog poretka koji je imao izrazitu totalitarnu crtu.
Najizarazitija kobna posledica bila je gušenje slobode misli i stvaralaštva koja je uvek bila prisutna kada su se rešavale velike sudbine i koja jedino može da porodi najlepše tvorevine ljudskog duha.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Političke prilike , Univerziteti
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2013; ćirilica; 23 cm; 397 str.; 978-86-519-1741-0;