knjizara.com
Ana Marija Mašado

Ana Marija Mašado je član Brazilske akademije nauka od 29. avgusta 2003. u svojstvu šeste vlasnice stolice broj 1. Rođena je u Santa Terezi, Rio de Žaneiro, 24. decembra 1941.
Studirala je u Muzeju moderne umetnosti u Rio de Žaneiru i u Muzeju modernih umetnosti MOMA u Njujorku. Diplomirala je Neolatinsku književnost 1964. na tadašnjem Filozofskom fakultetu Nacionalnog univerziteta Brazila i magistrirala na Federalnom univerzitetu u Rio de Žaneiru. Doktorirala je na Visokoj političkoj školi u Parizu iz oblasti lingvistike i semiologije, gde joj je mentor bio Rolan Bart. Predavala je brazilsku književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Rio de Žaneiru, kao i na drugim fakultetima i institutima u Brazilu. Takođe je predavala na Sorboni i na Berkliju.
Radila je i kao novinar za parisko izdanje časopisa "Elle" i u brazilskoj službi BBC-a u Londonu. Radila je i u poznatim brazilskim novinama i sarađivala sa više časopisa. Proslavila se knjigom História Meio ao Contrário (Istorija pomalo naopako) objavljenom 1977. godine, pod pseudonimom Žoao de Baro. Godine 1980. definitivno napušta novinarstvo kako bi se posvetila onome što najviše voli - pisanju svojih knjiga, kako za odrasle, tako i onih namenjenih deci.
Objavila je preko 100 knjiga u Brazilu, koje su prevedene u dvadeset zemalja. Takođe je dobitnik mnogih nagrada, u Brazilu i u inostranstvu. Član je PEN kluba Brazila i nosilac velikog broja priznanja i odlikovanja.

autor Ana Marija Mašado

1 naslova [prikazano 1-1]

Ana Marija Mašado

Broširani povez, Evro Book, 2012, ISBN: 978-86-505-2070-3, latinica
Ovaj roman se bavi mučnim periodom vojne diktature u Brazilu, datim kroz žensku perspektivu, u kojem se prepliću oružani sukobi, mučenje, ljubav, ...
Rasprodato