knjizara.com
Alhemičar

Paulo Koeljo (autor)

Alhemičar
849 din
Stara cena: 999 din
U korpu

Roman Alhemičar, sa kojim se ovaj "najčitaniji latinoamerički pisac posle Markesa" ("The Economist") stekao svetsku slavu, prodat je u tiražu od 10 miliona primeraka.
Američku društvo knjižara proglasilo je roman Alhemičar najboljom knjigom za mlade u 1994. godini, francuski časopis "Elle" knjigom godine 1995., u Jugoslaviji je dobio nagradu "Zlatni bestseler" Televizije Beograd i "Večernjih novosti" (1995, 1996.)Alhemičar je predstavljao temu mjuzikla koji je izveden u Japanu 1997. godine; po

služio je i kao inspiracija za simfoniju koju je komponovao Valter Tajeb; a kompanija "Warner Bross" otkupila je prava za snimanje filma.
Ovu svojevrsnu "filozofsku bajku" kritičari su poredili sa Malim princom Sent Egziperija zato što odiše životnim optimizmom i san tumači ne kao bekstvo, nego kao način spoznaje skrivene realnosti.Otkrio sam Mebijusa početkom sedamdesetih godina. Njegove ptice, njegovi horizonti i lavirinti obogatili su moju imaginaciju i omogućili su mi da jasnije i dublje sagledam samoga sebe.Godina sam težio da preko svojih knjiga probudim čitaoca i zainteresujem ga za magiju naše svakodnevnice. Na izvestan način, moj rad je odražavao ono što su me učili velikani (ili: ono što sam naučio od velikana) koji otvaraju vrata imaginarnog. Među njima, Mebijus zauzima veoma privilegovano mesto. Iz svih tih razloga doživljavam veliku radost kada gledam ove lepe ilustracije Alhemičara. Osećam da delimo zadovoljstvo uranjanja u dubinu Duše sveta. Neki ljudi veruju da snovi mogu preobraziti svet: za njih se putevi magije i stvarnosti neprestano ukrštaju. - Paulo Koeljo
Najpre su mi doneli rukopis. Prelistavao sam ga, loveći slike, neke zadržavajući a neke odbacujući. Ulov je bio dobar. Linije i boje su treperile, spremne da prionu na hartiju, nestrpljive da se uklope u živo tkivo priče.
Najzad sam obavio svoju ulogu, završio sam lov, izborio sam se...čak sam sreo Paula, nežnog pastira reči.
Sada kada je sve gotovo, moći ću najzad ponovo da pročitam knjigu. - Mebijus

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2013; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 205 str.; 9788652113484;