knjizara.com
A Reformer of Mankind- Dimitrije Mitrovic between Cultural Utopianism and Social Activism

Slobodan G. Marković (autor)

A Reformer of Mankind- Dimitrije Mitrovic between Cultural Utopianism and Social Activism
2200 din
U korpu

Šta je to o svetu i čoveku spoznao ili naslućivao Mitrinović? Šta je navelo istaknute Britance da se povežu s njim i budu godinama pod njegovim snažnim uticajem? Međunarodni skup o Mitrinoviću i njegovoj ostavštini održan je u Beogradu maja 2021. Bila je to prilika da se predstave noviji nalazi istraživanja ovog delatnika i mislioca. Odlučeno je da se krene s pripremom zbornika koji će predstaviti novije pravce istraživanja. U skladu s tim, Slobodan G. Marković priredio je zbornik na engleskom jeziku pod naslovom Jedan od reformatora čovečanstva. Dimitrije Mitrinović između kulturnog utopizma i socijalnog aktivizma.
Posle predgovor

a Vesne Goldsvorti i Srđana Šapera autori iz četiri zemlje prikazali su svoje rezultate istraživanja Mitrinovića, a među njima su: Endru Rigbi, Lujza Paserini, Gvido van Hengel, Martin Levi, Zoran Milutinović, Aleksandar Palavestra, Nemanja Radulović, Dragana Mihailović i Slobodan G. Marković. Radovi, u likovno bogato opremljenom zborniku, predstavljaju doprinos razumevanju nastanka koncepata Dimitrija Mitrinovića, kao i evropskih intelektualnih okvira u kojima je delovao. Svako novo istraživanje u poslednjimdecenijama otkrivalo je Mitrinovića u sve širim krugovima intelektualnog stvaralaštva Evrope i sveta. On je sarađivao s Vasilijem Kandinskim, Frederikom van Ejdenom, Alfredom Adlerom, pripadnicima Fabijevskog pokreta, ali i s brojnim intelektualcima iz Indije i Kine. Pokazao se kao neodvojivi deo jednog pravcaevropske intelektualne tradicije koji je u međuratnom periodu intenzivno radio na odgovorima na slična pitanja koja su postavili on i njegovi saradnici.
Radovi u zborniku pružaju uvid u ključne nalaze do kojih su stručnjaci koji su se bavili njegovim delom došli do sada. On otkriva izuzetno bogat svet ideja, ljudi i kulturnih okvira Evrope i sveta u kojima se kretao Dimitrije Mitrinović. Ovaj učesnik u evropskim intelektualnim tokovima prikazan je kao jedna od najzagonetnijih, ali i najzanimljivijih ličnosti XX veka poteklih iz srpskog/jugoslovenskog kultunog kruga, kao i iz centralnoevropskog i jugoistočnoevropskog kulturnog miljea.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Zepter Book World; 2023; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 465 str.; 978-86-7494-171-3;