knjizara.com
Teofrast

Teofrast, čije je pravo ime Tirtam, rođen je na ostrvu Lezbosu u gradu Eresu oko 370. pr. n. e. Teofrast je bio najprije učenik Platonov, ali je napustio njegovu školu i prešao u Aristotelovu. Kada se Aristotel poslije Aleksandrove smrti 323. g pred progonom sveštenika povukao iz javnog života i preselio u Halkidu, imenovao je Teofrasta za vođu, učitelja i nasljednika svoje peripatetičke škole (i biblioteke!!!). Takođe, Aristotel je tom prilikom Teofrasta imenovao i za staratelja njegovom sinu, i priča dalje govori da je više od 2000 učenika u toku 34 godina njegove uprave pohađalo predavanja. Sticanjem okolnosti, Teofrast je nakon toga protjeran iz Atine, ali se nakon godinu dana vratio i nastavio predavanja u svojem peripatetičkom društvu, a spletkaroš i zavojevač takvog progona po imenu Sofokle, bio je kažnjen globom od pet talenata.
Nastavljajući da vodi školu po uzoru na svog učitelja i predavajući filozofiju, psihologiju, retoriku, poetiku, metafiziku, politiku, religiju, medicinu, istoriju, Teofrastov autoritet u Atini je postao neprikosnoven, pa i od strane velikih vladara Kasandra i Antipater to divljenje bilo je priznavano. Bogatstvo njegovog opusa brojilo je devet knjiga naslovljenim Istorija biljaka, zatim šest knjiga o Uzroku biljaka, Metafizičke aporije, Istorija fizike napisane u šesnaest knjiga, djelo O stilu, i duhovita knjiga Karakteri.

autor Teofrast

3 naslova [prikazano 1-3]

Teofrast

Tvrd povez, Mono & Manjana, 2002, ISBN: , latinica
Ovaj neveliki spis umnogome je enigma za ispitivače zbog nejasne namene i nepouzdane originalnosti, celovitosti i strukture sačuvanog teksta. Nema ...
Rasprodato

Teofrast

Dereta, 2003, ISBN: 86-7346-294-0, latinica
Rasprodato

Teofrast

Broširani povez, Mandala, 2015, ISBN: 978-86-80166-07-0, latinica
Rasprodato