Znameniti Srbi o Hrvatima

Vasilije Đ. Krestić (autor)

Znameniti Srbi o Hrvatima

rasprodato

Večna tema srpsko-hrvatskih odnosa i jugoslovenstva izložena je u ovom delu u deset književno-istorijskih pogleda znamenitih intelektualaca poslednja dva stoleća.

Krestic, danas svakako najpouzdaniji znalac srpsko-hrvatskih odnosa, svoju knjigu sacinio je nakon visegodisnjeg proucavanja znamenitih srpskih politicara, naucnika i knjizevnika äkoji su u duzem ili kracem vremenu s Hrvatima saradjivali, s njima se sukobljavali i o njima pisaliö. Rec je o Iliji Garasaninu, Svetozaru Mileticu, Svetozaru Markovicu, Jovanu Jovanovicu Zmaju, Jakovu Ignjatovicu, Dimitriju Ruvarcu, Jovanu Skerlicu, Slobodanu Jovanovicu i Jovanu Ducicu.

Dakle, sami intelektualni vrh Srbije od polovine proslog do polovine ovoga veka. R. Popovic, "Politika" Kresticeva knjiga je lekovita i otreznjujuca. Ona me je jos vecma ucvrstila u uverenju, do kojega sam dosao tek kada sam usao u godine koje su u srednjem veku smatrane za zrelost (a to je 35 godina), da je äjugoslovenska idejaö i potom jugoslovenska drzava posluzila samo za inkubaciju neostvarenih malih nacija, koje su samo u takvom drzavnom okruzenju mogle doci do okupljanja i do ädrzavnostiö, kojoj je njihov nacionalizam tezio oslanjajuci se na srpsku drzavu. A vrlo mali je broj srpskih spisatelja koji su prozirali takvu dalekoseznu nameru. Medju njima jesu Dimitrije Ruvarac i Jovan Ducic, Vasilije Krestic je vrlo ubedljivo pokazao i dokazao u kojoj meri pogresne ideje dugo traju. Istoriografska nauka ne sme da bude äusmerenaö. Vasilije Krestic jeste tragalac koji se ne usteze da kaze ono sto moze i da zasmeta onima koji se drze ideoloskih stereotipa. Zato je on uvek ostao u brazdi kriticke istoriografije, koja je ponos srpske nauke. Niksa Stipcevic, "Politika"


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 1999; Tvrd povez; ćirilica; 17 x 24 cm; 224 str.; 86-7639-481-4;