knjizara.com
Zlatna jabuka
bajkoviti roman

Slobodan Anić (autor)

Zlatna jabuka
rasprodato

Vrlo zanimljivo napisan roman "Zlatna jabuka" Slobodana Anića je prilično teško smestiti u neki strogo žanrovski okvir. Najjednostavnije bi ga bi-lo smestiti pod oznaku "bajka".
Postoji mnogo elemenata koji ovaj roman prisa-jedinjuje čitavom nizu nedavno objavljivanih zbi-rki priča u Bosni i Crnoj Gori, a koje potenciraju tematiku paganske staroslovenske mitologije („Suze za Velosa“, „Slavin poj“ i „Nevidbog"), po čemu bi se ovaj roman mogao uvrstiti i u noviju srpsku fan-tastiku.
Dakle, sad kad smo donekle odredili kojoj struji roman pripada, da se malo pozabavimo i samim ru-kopisom.Imam zadovoljstvo

da već neko vreme pratim Anićev rad, pa mogu ustvrditi da ovaj autor ima vrlo siguran rukopis i da već od "Osluškivača snova" naginje fantastici. Kao dobar posmatrač i autor sklon detaljnoj pripremi svojih radova, Anić zna da se pozabavi detaljima, tako da je "Zlatna jabuka"čitava antologija staroslovenskih običaja, verovanja, pa čak i načina ishrane.
Pažljivi čitalac će u ovoj knjizi pronaći čitavu plejadu već gotovo zaboravljenih bogova, u većini slučajeva i sa naznakama njihovih funkcija u staro-slovenskoj mitologiji, ali isto tako ponegde i odnos "nove", Hrišćanske religije prema njima. Tu su i mitološka bića iz naše, gotovo već zaborav-ljene prošlosti, kao što su vile, veštice, pa čak i zmaj ognjeni. Pa opet, Anić nije zaražen Tolkinom i Džordanom da bi pomešao Staroslovensku sa Kelt-skom ili Nordijskom mitologijom.Svako od tih bića je životno predstavljeno i izgrađeno kao lik shod-no onome što se zna o njima iz naših narodnih pre-danja i ima svoju ulogu u storiji kao bitan elemenat same priče.
Ovaj roman se može predstaviti i kao roman pot-rage sa herojskim elementima. Klasična priča o ljubavi, potrazi za ljubljenom, često je ispresecana alegorijama koje će svako razumeti na sopstveni na-čin, uz neobičnu završnicu koja je povezuje sa doga-đajima iz srpske istorije, barem po imenu novoro-đenog sina vile i zmaja.
U svakom slučaju, opet jedna priča prepuna opti-mizma i pozitivističkog posmatranja sveta, što je jedna od osnovnih odlika ovog vrsnog pripovedača.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Nova poetika; 2014; Broširani povez; ćirilica; 17 cm; 292 str.; 978-86-6409-002-5;