knjizara.com
Zakasnićemo da budemo ljudi

Elma Selimi (autor)

Zakasnićemo da budemo ljudi
rasprodato

„Svježina kojom pjesme Elme Selimi kadriraju svakodnevne prizore koje smo vidjeli hiljadu puta tako da ih više i ne primjećujemo ima efekat elektro-šoka! Prenemo se, dah nam se oduzme, potrese nas ta vizura koju nikada ranije nismo zapazili, a koja nam je bila neprekidno pred očima! Oštrina i britkost asocijacija, orošenim ponekad dahom melanholije, ponekad opet ubrizganim trnom ironije, nikada ne prelazi ni u dešperatnost, ni u lament, čak ni u cinizam – što je ekstremno rijedak kvalitet u savremenoj poeziji ogrezloj u namjerne jezičke grubosti i odsustvo emocionalnog rafinmana.“ Akademik prof. dr. Ferid Muhić
<

br>Nakon Nepotrebnog ambijenta, Elma Selimi, uvjerena da je ambijent koji ona nudi veoma potreban, pred čitalačkom javnošću se pojavljuje sa još jednim rukopisom: Zakasnićemo da budemo ljudi. Radi se o zbirci pjesama i eseja.
Teme koje se pojavljuju u ovom rukopisu su socijalnog karaktera. Autorica ih sagledava iz svog ugla, reflektirajući ih na nas poput magično uokvirenih riječi. Na taj način čitaoca uvlači u svoj ambijent i otvara mu nove vidike, kojih do tad nije bio svjestan ili, ako i jeste, ne u onolikoj mjeri koliko je trebalo. Teme su aktuelne, bliske svakome od nas, sadrže konflikt, akciju, te će nas brzo uvjeriti u svoju složenost, koju sa sobom život nosi.
Tako će Elma još jednom pokazati svoje umijeće koje ostvaruje pomoću pera – složenost tema vješto će pojednostaviti, niko neće ostati imun, pravdajući se neznanjem ili nerazumijevanjem. Dovest će nas do alternative: ostati pasivan ili uraditi ono što je do nas. A šta je to što treba uraditi? To već prepušta nama samima da razgraničimo, da se potrudimo, da damo onoliko koliko možemo kako bismo dunjaluk učinili boljim mjestom za funkcionisanje.
Umjetničku vrijednost autoričinog pisanja ćemo prepoznati i kroz jasno formulisane ideje, koje su najbolje ogledalo pronašle u naslovima. Snagom svog duha, posjedovanjem širine u percepciji stvarnosti i izražajnom kratkoćom Elma će dati smisao besmislu. Stoga preporučujemo ovaj rukopis za čitanje. Pozivamo vas da promišljamo zajedno i otklonimo Elminu bojazan u to da „nećemo biti dobri ljudi“. Hasna Ziljkić, dipl. žurnalista “

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Neopress; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 163 str.; 978-86-88895-91-0;