knjizara.com
Z: Roman o Zeldi Ficdžerald

Teris En Fauler (autor)

Z: Roman o Zeldi Ficdžerald
rasprodato

Volela bih da svima koji misle da smo uništeni mogu da kažem: Pogledajte izbliza i videćete nešto izuzetno, tajanstveno, nešto pravo i istinito. Nikada nismo bili ono što se činilo.

Kada lepa Južnjakinja Zelda Sejr sretne Skota Ficdžeralda u jednom kantri klubu 1918, sa sedamnaest godina, on je tek mladi poručnik u Alabami. Vrlo brzo će se „nedostupna“ Zelda zaljubiti u njega bez obzira na to što nije dobra prilika: nije bogat ni ugledan, nije čak ni s Juga, i besmisleno ponavlja da će mu pisanje doneti i bogatstvo i slavu. Njen otac je razočaran. Ali čim Skot pošal

je prvi roman S ove strane raja izdavaču Skribneru, Zelda se puna nade ukrcava u voz ka severu kako bi se udala za njega u Katedrali Svetog Patrika i prihvata sve što će uslediti.

Ono što će uslediti, u samom začetku doba džeza, jeste nezamisliva pažnja i uspeh i slava koji će od Skota i Zelde stvoriti legende. Svi žele da upoznaju smelog mladog autora skandaloznog romana i njegovu duhovitu, možda i skandalozniju ženu. Zelda ima zanimljivu frizuru, smelo se oblači i uživa u divljem novom svetu. Svako mesto koje posete postaje njihovo igralište: Njujork, Long Ajlend, Holivud, Pariz, i sredozemna obala Francuske gde će se pridružiti beskrajnim zabavama glamurozne izgubljene generacije, ponekad osuđene na propast, kojoj pripadaju Ernest Hemingvej, Sara i Džerald Marfi, i Gertruda Stajn.

Sve izgleda novo i moguće. U početku, nevolje blede kao jutarnja magla. Ali čak i Getsbijeve zabave ne traju večno. Ko je Zelda, osim što je žena čuvenog – nekad nečuvenog – muža? Kako da stvori svoj identitet dok se bori sa svojim ali i Skotovim demonima? Sjajnom maštom i uvidom u njihov život Teris En Fauler donosi nam neodoljivu priču o Zeldi kakvu bi samo ona sama mogla da nam ispriča.

„Izuzetno maštovit roman... Zeldina priča, dirljiva koliko i očaravajuća i zabavna, oživljava čitavu eru.“ People

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Laguna; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 464 str.; 978-86-521-2069-7;