knjizara.com
Vučje leglo - TP

Hilari Mantel (autor)

Vučje leglo - TP
rasprodato

Henri VIII Tjudor izaziva autoritet crkve svojom željom da se razvede od kraljice Katarine Aragonske i odlukom da se oženi Anom Bolen, svojom ljubavnicom, kako bi sa njom dobio muškog naslednika, pokreće plimu verskih, političkih i društvenih previranja koja potresaju Evropu tokom čitavog 16. veka. Kada je papa, pod uticajem katoličkih kraljeva, odbio da poništi kraljevski brak, Henri VIII prekinuo je sve veze sa Vatikanom i Rimom i Zakonom o supremaciji i 1534. godine proglasio se za vrhovnog poglavara engleske crkve.

U

pozadini onoga što će dovesti do konačnog ocepljenja engleske crkve od katoličanstva i osnivanja samostalne anglikanske crkve, jedan sin zanatlije kojeg u prvim scenama romana srećemo svog okrvavljenog od mučkih batina koje je dobio od svoga oca izrasta iz bede niže klase do jednog od kraljevih najbližih savetnika – reč je o Tomasu Kromvelu, kome Mantelova u ovom romanu dodeljuje ulogu hroničara. Sami Kromvelovi počeci istorijski nisu dovoljno poznati i Mantelova upravo tu nalazi prostor da svojom snažnom imaginacijom oživi jednu od najuticajnijih ličnosti u engleskoj istoriji 16. veka, pažljivo gradeći odnose u njegovoj porodici, snažno motivišući njegov odlazak od oca i njegovu ambiciju koju će on hraniti čitavog života.

Mešajući istorijske činjenice i fikciju Mantelova sa uspehom dočarava duh vremena i na pozornicu istorije izvodi ključne likove: Henrija VIII, Katarinu Aragonsku, sestre Bolen i Tomasa Mora, kraljevog oponenta.

Pored prestižne Bukerove nagrade roman Vučje leglo dobio je i mnoge druge: ušao je u uži izbor za prestižnu nagradu Orindž 2010, širi izbor za Kostinu nagradu za 2009. Komisija za izbor Kostine nagrade 2009. napisali su: „Jedna od najboljih knjiga ove godine – istorijski roman u punom sjaju ovog žanra.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mladinska knjiga; 2010; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 564 str.; 978-86-7928-234-7;