knjizara.com
Vodovod i kanalizacija u zgradama

Milorad Radonić (autor)

Vodovod i kanalizacija u zgradama
rasprodato

Autor knjige VODOVOD I KANALIZACIJA U ZGRADAMA, arhitekta M.Radonic, sve je svoje dugogodišnje iskustvo u projektovanju i izvodjenju vodovodnih i kanalizacionih instalacija pretočio u ovu knjigu, koja je postala i ostala jedan od najpoznatijih priručnika na ovom području, priručnika neophodnog svima onima koji se bave problematikom vodovoda i kanalizacije. Sam

autor knjigu je namenio «arhitektama-projektantima instalacija i drugima koji se žele upoznati s instalacijama vodovoda i knaalizacije u zgradama», jer je «dobro poznavanje ovih instalcija potrebno je za njihovo pravilno projektovanje, izvodjenje i nadzor nad izvodjenjem i za upravljanje, održavanje i rukovanje instalacijama.»

Knjiga je podeljena u četiri dela: vodovod, topla voda, kanalizacija i zejednički deo.
U prvom delu VODOVOD – autor daje osnovne informacije o vodi i njenim svojstvima, načinima njenog dobijanja, popravljanja, prikupljanja, materijalaima za izgradnju vodovodnih instalacija, šemama, detaljno obradjuje izvodjenje vodovoda i navodi sve potrebne mere za njegovu zaštitu i održavanje. Posebno su primeri proračuna kućnog vodovoda detaljni prikazi specijalnih postrojenja kao što su požarni vodovod, voda za klimatizaciju, fontane i bazeni za kupanje.

U drugom delu TOPLA VODA obradjeni su problemi s grejanjem stanova i drugih postrojenja, opisani električni, plinski i drugi grejači, centralno grejanje i njihovi uredjajni delovi. Autor daje i ovde proračune instalacija tople vode i prikaze zaštite instalacija.
U trećem delu, opisana je KANALIZACIJA – sastav i vrste otpadnih voda, sanitarni uredjaji, cevi i drugi materijali za izvodjenje instalcija, šeme kanalizacije, posebno komunalna (gradska) i kućna kanalizacija, te izvodjenje kanalizacije, njegova zaštita (tehnička, higijenska), proračun kućne instlacije: njeno dimenzionisanje, dimenzionisanje drenažnih vodova, hladjenje, neutralizacija, dezinfekcija i dekontaminacija otpadne vode, njeno uklanjanje.

U četvrtom delu govori se o sanitarnim prostorijama u zgradama, razmacima sanitarnih sprava i armatura, opisuje sanitarne prostorije i njihvou izgradnju.

Posebno je poglavlje posvećeno projektovanju kućnog vodovoda i kanalizacije sa detaljnim opisom sastavnih delova projekta pri projektovanju.

Za izvodjače radova i one koji održavaju instalacije posebno je poglavlje o kvarovima vodovoda i kanalizacije i njihovom otklanjanju, te opis postupaka s instalacijama pri napuštanju zgrade. Tu su dati osnovni proračuni iz hidraulike i hidrodinamike.

Navedeni su svi zakonski propisi u vezi vodovoda i kanalizacije i normativi koji su preuzeti iz bivše Jugoslavije.
Sadrži:
- 887 crteža i dijagrama vodovodnih i kanalizacionih uredjaja
- 273 tablice
- proračune sa primerima
- primere izrade troškova i opise radova
- standarde i norme


Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Croatia knjige - Zagreb; 2003; Tvrd povez; latinica; 27 cm; 592 str.;