knjizara.com
Veštačenje požara i eksplozija
priručnik za utvrđivanje uzroka požara i eksplozija sa praktičnim primerima

Martin Đovčoš (autor)

Veštačenje požara i eksplozija
1210 din
U korpu

Rukopis po strukturi čine dva dela – prvi, koji je teorijske prirode u kome su date osnovne smernice koje se odnose na tragove koji nastaju na materijalima, instalacijama i delovima objekta posle delovanja požara, i drugi deo, po obimu veći, u kome su navedeni primeri iz prakse. Teorijski deo, iako sveden na minimum, daje odličnu polaznu osnovu za pravilno sagledavanje tragova, ili da parafraziram autora: „na zgarištu svi gledaju, ali malo ko vidi posledice požara – tragove koji mogu da ukažu na pravi uzrok“. Naravno da je

nemoguće navesti sve moguće tipove spoljašnjih i unutrašnjih tragova koje za sobom ostavlja požar na objektu i van njega, ali je opis najznačajnijih (i najčešćih) tipova tragova sa aspekta veštačenja dat u rukopisu.

Drugi deo rukopisa sadrži izabrane primere iz višegodišnje prakse autora koji su znalački odabrani ne samo da pokriju neke oblasti koje nisu opisane u teorijskom delu, već da upute na postupke i korake kojih se treba držati u procesu veštačenja. U tom smislu, svaki od prikazanih primera odlikuje izvanredna metodologija, tako da svaki od njih može da bude uzorak za pristup i način rešavanja problema otkrivanja uzroka, kao i za praktičnu primenu teorijskih znanja u veštačenju požara i eksplozija.

Ovaj priručnik koncepcijski se sastoji od dve celine odnosno, prvog teoretskog dela koji nije namenjen početnicima, već svima onima koji su već imali neki kontakt sa prevencijom, zaštitom ili analizom uzroka ili posledica požara te koji žele baviti se utvrđivanjem činjenica vezanih za nastanak, odvijanje i gašenje požara na sistematski i studiozan način u okviru postupka veštačenja.
Drugi deo priručnika predstavlja izuzetnu vrednost jer se za razliku od prvog dela koji je više teoretski, ovde radi o primerima veštačenja odnosno jedinstvenom slučaju koji se nigde u literaturi ne može pronaći. U tom smislu, svaki od prikazanih primera odlikuje izvanredna metodologija, tako da svaki od njih može da bude uzorak za pristup i način rešavanja problema otkrivanja uzroka, kao i za praktičnu primenuteorijskih znanja u veštačenju požara i eksplozija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Požari
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: AGM knjiga; 2015; Broširani povez; latinica; 25 cm; 148 str.; 978-86-86363-52-7;