knjizara.com
Veliki rat i "mali" čovek : svedočenja srpskih vojnika

Jasmina Tomašević (autor)

Veliki rat i "mali" čovek : svedočenja srpskih vojnika
rasprodato

Ova knjiga je tematski podeljena na dve celine. U prvom delu, prikazan je put srpske vojske od Albanije do Krfa, a potom, nakon oporavka i reorganizacije, i do Soluna. Težište je na opisima Krfa – „ostrvo spasa“, zatim Soluna i fronta, iz pera srpskih vojnika. Ti opisi najčešće sadrže i prikaz karakternih osobina i običaja lokalnog stanovništva. U poslednja dva poglavlja, kao drugoj celini knjige, nastojala sam da ukažem na srpski ugao posmatranja kada je reč o Grcima i drugim Saveznicima, i da – u manjoj meri – predstavim sliku koju su o srpskim vojnicima i izbeglicama stekli Grci i ostali saveznici.
U ovoj knjizi –

koja predstavlja prerađenu i dopunjenu verziju mog magistarskog rada pod naslovom „Prvi svetski rat i Grčka u očima izgnane srpske vojske“ – nastojala sam da iznesem viđenje običog srpskog vojnika o ratnim događajima. Isključak je u izvesnoj meri učinjen u poslednjem poglavlju, u kojem je dat i osvrt na mit o srpsko-grčkom prijateljstvu, i gde su izloženi aspekti pre 1914. godine. Smatrala sam ipak da je bitno bliže objasniti ovu gotovo ontološku vezu između dva naroda i pojavu mita koji je postao sastavni element srpske i grčke nacionalne svesti. Upravo se i sam srpski vojnik, koji u knjizi svakako zauzima centralno mesto, pozivao na taj odnos u trenutku kada se očekivao ulazak Grčke u rat.
Svedočenja vojnika priložena su u originalnom obliku, dok dosledno poštovanje autentičnosti tekstova nije ispoštovano u onim retkim slučajevima kada sam procenila da odlomak neće biti dovoljno koncizan. Stoga odlomci predstavljaju dragocena svedočanstva, dok na osnovu samog načina na koji vojnik iznosi svoja opažanja možemo dosta zaključiti i o njegovom karakteru. Pojedini istorijski datumi istovremeno su navedeni po julijanskom i gregorijanskom kalendaru, dok su datumi iz diplomatske prepiske preneseni u fusnote onako kako su izvorno napisani u svakom dokumentu.
Jasmina Tomašević
U Beogradu, oktobra 2018.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 333 str.; 978-86-515-1428-2;