knjizara.com
Veliki rat

Aleksandar M. Gatalica (autor)

Veliki rat
880 din
U korpu

Ninova nagrada za roman 2012. godine.
Nagrada Meša Selimović 2012. godine
Veliki rat je prvorazredna senzacija naše književnosti.
D. Ređep

Povest o Velikom ratu, u širokom prostornom i vremenskom planu, (četiri godine rata, sva evropska bojišta, sve suprotstavljene strane), utemeljen na mnoštvu istorijskih realija, besprekorno obogaćen simboličkim, nadrealnim i fantastičnim, spojio je fizičko i metafizičko egzistiranje u polifonu priču o nepobitnoj istorijskoj činjenici, koja u romanu dobija sasvim novo značenje.
Protagonisti Velikog rata su krunisane glave, revolucionari, umetnici, žbiri, proizvođači imalina i krojačice. Prodavci začina, kom

pozitori, lekari, budući diktatori, izgladnele prodavačice ljubavi, kafedžije i mužici što predsmrtno progovaraju nepoznatim jezicima. Deca i starci. Muškarci i žene. Oni, što su hteli da leče sujetu i hrane ego i oni, što su plakali nad smrću neprijateljskih vojnika.
Veliki rat je istorijsku realiju svetskog sukoba i njen hronotop upotrebio da bi kazao večnu misao: Gotovo svi su u ranjenoj Evropi u rodu: stričevi udaraju na bratance, očevi na ćerke udate u tuđini, dedovima su unuci krvni neprijatelji... Ovo je sublimacija svevremenske priče o odnosu dobra i zla, o dualizmu čovekovom, kroz sukob tvoračkog i destruktivnog, Erosa i Tanatosa.
Veliki rat je svet u malom, vavilonsko višeglasje nesrećnih jurišnika na tron ideje, slave, trajanja.
Ana Stišović Milovanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 480 str.; 978-86-519-2389-3;